Cum îţi poţi programa calculatorul să se închidă singur

De câte ori nu ai uitat calculatorul deschis? De câte ori nu ai plecat grăbit şi ai uitat să-l închizi sau a rămas pornit peste noapte? Tuturor ni s-a întâmplat aşa ceva, fie că recunoaştem sau nu. Cum rezolvăm însă această problemă? Simplu, cu un program care are grijă să închidă calculatorul în locul nostru.

Această funcţie ar trebui să fie inclusă în sistemul de operare. Dacă mediul înconjurător şi consumul de energie sunt atât de importante precum susţin sus şi tare departamentele de PR ale marilor companii din IT, atunci cum se face că cel mai folosit sistem de operare, Windows, nu include o funcţie de oprire automată a PC-ului după un anumit interval de timp?

Cum acest gen de opţiune nu există decât pentru laptopuri, în cazul calculatoarelor de birou, care sunt cele mai mari consumatoare energie, trebuie să apelăm la ajutorul unui program specializat în aşa ceva. Iar unul dintre cele mai bune programe de acest este Smart Shutdown.

Smart Shutdown

Acţiuni automatizate

Smart Shutdown ştie să închidă calculatorul automat, dar aceasta nu este singura acţiune de care este capabil. În funcţie de necesităţi, îl poţi programa să:

  • Intre în standby
  • Hiberneze
  • Dea restart
  • Dea log off
  • Afişeze un reminder
  • Dea disconect conexiunii la Internet
  • Oprească alt calculator din reţea
Smart Shutdown Smart Shutdown

Când să se închidă

Smart Shutdown oferă trei criterii pe baza cărora să programezi închiderea calculatorului:

  • După un anumit interval de timp de la setarea cronometrului - după 30 de minute
  • La o anumită oră - la ora 23:30
  • După un anumit interval de timp de când ai plecat la calculator - la 15 minute după ce ai devenit Idle

Mica fereastră a programului are două butoane. Dacă apeşi pe On Idle Action stabileşti când şi ce să facă la un anumit interval de timp după ce pleci de la calculator. Pe al doilea buton scrie Set dacă nu ai apucat să stabileşti cronometrul şi acţiunea. În caz contrat, pe acesta scrie Activate. De la acest buton poţi activa una din celelalte două opţiuni: închiderea la o anumită oră sau închiderea după un anumit interval de timp (indiferent dacă eşti Idle sau nu).

Opţiuni suplimentare

Dacă arunci o privire în fereastra de opţiuni vei observa destul de multe facilităţi auxiliare oferite de Smart Shutdown.

Smart Shutdown

Printre acestea vei regăsi diverse acţiuni care pot fi întreprinse automat exact înaintea închiderii automate a calculatorului. De exemplu, poţi opta pentru golirea Recycle Bin-ului. Sau poţi afişa un mesaj de avertizare cu câteva secunde înainte de închidere - o ultimă şansă să te răzgândeşti, dacă ai ceva important de făcut.

Tot la Global Options poţi bifa funcţia Forced execution. În acest fel ştii sigur că închiderea calculatorului nu este împiedicată sau întârziată de programe care rulează şi refuză să se închidă.

De asemenea, Smart Shutdown poate fi configurat să scoată discurile optice aflate în unitate sau să deconecteze stick-urile USB. Dacă au acces mai mulţi utilizatori la acelaşi calculator, se pot crea profiluri individuale pentru setările programului. În acest fel, Smart Shutdown va şti că utilizatorul X pleacă la serviciu la ora 8 iar că utilizatorul Y pleacă la 10 şi nu-i va închide calculator celui din urmă mai devreme decât este cazul.

Închiderea calculatorului nu este doar o îndatorire ecologică. Egoist vorbind, cel mai important motiv pentru folosirea unui astfel de program este economia personală. Din orice motiv ai opta pentru închiderea automată a calculatorului, Smart Shutdown este o soluţie excelentă.

Descarcă Smart Shutdown de aici.

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat