Cum poţi reordona programele din taskbar

Cum poţi reordona programele din taskbar

Taskbar-ul este una dintre cele mai importante inovaţii pe care le-a adus Windows 95. Bara pe care sunt plasate programele deschise are deja aproape 13 ani de când a fost implementată şi va fi cu siguranţă prezentă şi în viitoarele versiuni de Windows. Nu pot să-mi închipui un Windows fără Taskbar şi nu cred că va exista prea curând un alt sistem, mai eficient, de gestionare a ferestrelor deschise.

Tocmai din cauza vechimii şi importanţei acestui element nu pot să înţeleg de ce Microsoft nu s-a gândit până acum la o funcţie atât de simplă, precum schimbarea ordinii programelor de pe Taskbar. Taskbar-ul din Windows nu dispune încă de o banală opţiune de schimbare a ordinii programelor. Le ţine tot timpul aranjate în funcţie de ordinea în care au fost deschise. Primele programe deschise sunt întotdeauna plasate în partea stângă, restul se aşeazălinistite la dreapta.

Poate eu vreau să le ordonez în funcţie de alte criterii, să zicem ca vreau ca toate aplicaţiile multimedia să fie una lângă alta, iar browser-ul Web şi clientul de e-mail să fie, de asemenea, alăturate. Poate că eu vreau ca Firefox să fie primul program din Taskbar, chiar dacă a fost al treilea deschis, pentru că oricum stau cu el deschis toată ziua.

Până când cei de la Microsoft se vor prinde că este o idee bună să lase utilizatorii să rearanjeze programele din Taskbar după bunul plac, putem să apelăm la un mic utilitar gratuit, numit Taskbar Shuffle. Ajuns deja la versiunea 2.2, Taskbar Shuffle se instalează în numai câteva secunde şi merge atât pe Windows XP, cât şi pe Windows Vista. Funcţia de reordonare a programelor în Taskbar va fi disponibilă imediat după instalarea şi deschidere programului, nefiind necesară restartarea sistemului.

Taskbar Shuffle rulează în background şi poate fi găsit lângă ceas, în System Tray. Deşi nu necesită niciun fel de alte reglări, dacă vrei totuşi să accesezi fereastra cu opţiuni este suficient să dai click dreapta pe iconiţa albastră de lângă ceas şi să alegiSettings. De asemenea, Taskbar Shuffle este setat să pornească automat la deschiderea sistemului de operare, nu trebui să să-l porneşti manual de fiecare dată când ai nevoie de funcţia respectivă.

Taskbar Shuffle

Ordonarea programelor din Taskbar, cu Taskbar Shuffle deschis, se realizează printr-un simplu şi banal drag&drop. Adică tragi fereastra respectivă cu ajutorul cursorului şi îi dai drumul în locul în care doreşti să fie plasată.

Taskbar Shuffle

Taskbar Shuffle

Am testat Taskbar Shuffle şi pe Vista şi pe XP şi nu am întâlnit vreo problemă. Drag&drop-ul merge fluent, fără niciun fel de blocare sau mişcare lentă. Consumul de memorie se situează undeva în jurul a numai 4-5 MB RAM, deci nu trebuie să-ţi faci griji că îţi încarci sistemul de operare prea mult. Nu am avut la dispoziţie Windows 95, 98 sau 2000 să-l testăm, însă producătorul specifică pe site-ul oficial că Taskbar Shuffle merge şi pe aceste sisteme de operare.

Taskbar Shuffle

Taskbar Shuffle poate fi descărcat de aici.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News