Dispozitivele echipate cu versiunea Android N ar putea să nu mai pornească dacă sunt infectate cu viruşi

20.07.2016
Dispozitivele echipate cu versiunea Android N ar putea să nu mai pornească dacă sunt infectate cu viruşi

Prezentă încă de la versiunea KitKat, funcţia de securitate care opreşte pornirea dispozitivului în situaţiile când software-ul de sistem a fost infiltrat cu rootkit-uri sau alte forme de malware activate chiar în timpul procesului de boot va fi pornită în mod obligatoriu pe dispozitivele care folosesc versiunea Nougat (Android 7.0).

Astfel, procesul de root-are a dispozitivelor ar putea deveni  mult mai dificil, determinând în cel mai fericit caz afişarea unui mesaj de avertizare sau pornirea sistemului Android într-un mod cu funcţionalitate limitată. Însă răspunsul la detectarea unei imagini de boot coruptă poate fi şi refuzul încărcării porţiunii de cod modificată, împiedicând astfel pornirea dispozitivului.

Pentru utilizatorii de rând, modificarea ar putea fi însă una benefică, noua barieră de securitate împiedicând compromiterea dispozitivelor prin infectarea cu viruşi persistenţi, care nu pot fi îndepărtaţi prin readucerea dispozitivului la setările de fabrică.

Noul mecanism de securitate poate avea însă şi dezavantaje, făcând mult mai dificilă personalizarea dispozitivelor prin instalarea de versiuni Android neoficiale. În plus şi blocurile de date corupte în urma unor defecte hardware ar putea determina oprirea procesului de boot, ducând la vizite mai dese în centrul de service.

Din fericire, Google lasă utilizatorilor avansaţi o portiţă de scăpare, dispozitivele din gama Nexus urmând să fie livrate şi în continuare cu bootloader deblocat, făcând posibilă modificarea fără prea mare dificultate a versiunii de Android.

LG G5 primeşe bootloader unlock oficial

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult