Cum instalezi Windows 10 TP ca şi cum ar fi un update obişnuit de sistem

Cum instalezi Windows 10 TP ca şi cum ar fi un update obişnuit de sistem

Versiunea Technical Preview de Windows 10 a primit o actualizare majoră după evenimentul de prezentare de săptămâna trecută. În cazul în care doriţi să îl instalaţi, există în continuare disponibilă o versiune de download, care poate fi pusă pe un stick USB sau pe un DVD. Totuşi, în cazul în care nu doriţi să luaţi sistemul de operare de la zero, sau doriţi să faceţi trecerea de la sistemele de operare Windows 7 sau 8 direct, există acum şi posibilitatea de a instala noua versiune direct din Windows Update.

Această metodă este mai rapidă, întrucât nu necesită descărcarea unei imagini virtuale şi apoi copierea sa pe un alt mediu de stocare şi se face automat, fără prea multă interacţiune din partea utilizatorilor. Desigur, nu este indicat să instalaţi Windows 10 Technical Preview pe computerul principal pe care lucraţi, întrucât vorbim despre o variantă de test, nefinisată, care ar putea duce la incompatibilităţi cu anumit software sau componente hardware. În cazul în care sunteţi hotărâţi că doriţi să faceţi upgrade de la Windows 7 sau 8 la Windows 10 chiar acum, urmaţi paşii de mai jos.

În primul rând, va trebui să vă înscrieţi în programul Windows Insider, în cazul în care nu eraţi deja. Acest lucru se face accesând site-ul insider.windows.com. Aici va trebui să vă logaţi cu un cont Microsoft şi să apăsaţi pe butonul Get Started. Pe pagina următoare va trebui să acceptaţi termenii şi condiţiile şi să selectaţi motivul pentru care doriţi să instalaţi Windows 10 Technical Preview. Apăsaţi pe butonul „Submit” şi apoi pe butonul „Continue” pe pagina următoare.

Este de asemenea necesar să vă asiguraţi că sistemul pe care veţi instala update-ul se încadrează în cerinţele minime de sistem. Chiar dacă în teorie orice computer pe care este instalat deja Windows 7,8 sau 8.1 va putea fără probleme să ruleze Windows 10, Microsoft a pus la dispoziţie o listă de specificaţii tehnice necesare:

  • Procesor: 1 GHz
  • RAM:  1 GB (32-bit) sau 2 GB (64-bit)
  • Spaţiu liber pe hard disk: 16 GB
  • Placa grafică: compatibilă cu DirectX 9 şi driveri WDDM
  • conexiune la internet şi un cont Microsoft

Primul pas este descărcarea unui update pentru sistemul de operare disponibil de pe site-ul oficial Microsoft dedicat Windows 10 Technical Preview. Apăsaţi pe butonul „Start upgrade now” şi salvaţi fişierul „Windows10TechnicalPreview.exe”undeva pe unitatea de stocare a computerului dumneavoastră. Acesta ocupă doar 10 MB şi poate fi salvat oriunde, de preferat undeva la îndemână (folderul Downloads sau pe Desktop). După terminarea download-ului, va trebui să rulaţi acest executabil.

Programul de update va afişa o bară de progresie timp de câteva secunde, după care va atenţiona utilizatorul să restarteze computerul pentru a completa procesul de instalare. Salvaţi toate documentele deschise şi închideţi toate programele din fundal şi apăsaţi apoi pe butonul „Restart”. Atât la închidere cât şi la pornirea sistemului de operare va apărea un mesaj de configurare a update-urilor care va dura câteva secunde. Acest lucru este normal şi nu trebuie să interveniţi în acest proces. Aşteptaţi să termine şi nu apăsaţi pe nimic până când nu vă întoarceţi înapoi la desktop.

Imediat ce vă întoarceţi în Windows, o fereastră cu Windows Update va apărea pe ecran, care anunţă că un nou update important pentru sistemul dumneavoastră este disponibil. În cazul în care nu sunteţi întâmpinaţi cu mesajul „Upgrade to Windows 10 Technical Preview”, va trebui să folosiţi butonul „Check for Updates”. De aici nu rămâne decât să apăsaţi butonul „Install” şi să aşteptaţi cât timp se descarcă update-ul de 2,8 GB. Odată ce update-ul este descărcat, va apărea un mesaj final care oferă două opţiuni: „Let’s get started” şi „I changed my mind”. Odată ce apăsaţi pe „Let’s get started” computerul este verificat pentru compatibilitate şi apare ecranul care atenţionează că instalarea poate începe. Este recomandat să salvaţi din nou toate documentele deschise şi să închideţi aplicaţiile înainte de a apăsa pe „Start Upgrade Now”. Aici este ultimul punct în care mai puteţi opri upgrade-ul la Windows 10 Technical Preview.  Odată ce porneşte instalarea, va trebui să continuaţi procesul până la final.

Update-ul durează câteva zeci de minute bune, în care PC-ul va afişa diverse mesaje. Încercaţi să nu interferaţi cu procesul şi să lăsaţi totul să funcţioneze de la sine. Totul este automat şi nu necesită interacţiune din partea utilizatorului. Când instalarea ajunge la sfârşit, Microsoft cere câteva informaţii despre modul în care doriţi ca sistemul de operare să funcţioneze cu referire la funcţiile noi. Puteţi opta să nu descarce automat noi update-uri şi să nu trimită date către serverele Microsoft, sau pur şi simplu să lăsaţi totul bifat şi să treceţi mai departe. De aici aveţi control complet asupra computerului în noul Windows 10 Technical Preview.

De acum, la boot vor exista două opţiuni: fie alegeţi să porniţi Windows 10, fie puteţi opta pentru procesul de revenire la sistemul de operare anterior. Dacă nu sunteţi mulţumiţi de noua variantă de preview puteţi astfel să vă întoarceţi la vechiul sistem de operare fără prea mult stres. Noua metodă de a instala Windows 10 ca upgrade este o soluţie perfectă pentru cei care doresc să testeze versiunea de preview fără să piardă accesul la documentele şi software-ul instalat deja. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult