Windows 10, gratuit inclusiv pentru cei care deţin versiuni piratate

Windows 10, gratuit inclusiv pentru cei care deţin versiuni piratate

În cadrul conferinţei WinHEC din China, Terry Myerson, operating system chief al Microsoft, a dezvăluit că oferta de upgrade a noului sistem de operare Windows 10 se va extinde faţă de ceea ce a fost iniţial anunţat. Nu numai că toţi cei care au licenţe valabile de Windows 7, 8 şi 8.1 vor primi upgrade gratuit la noul Windows, ci şi cei care nu deţin licenţe şi folosesc astfel software piratat. Din păcate însă, aceste declaraţii nu au fost urmate şi de explicaţii suplimentare.

Întrucât declaraţia a fost făcută într-un contex în care se vorbea despre faptul că foarte puţini utilizatori de Windows din China folosesc o variantă originală a sistemului de operare, declaraţia ar putea să facă referinţă doar la utilizatorii din această ţară. Totuşi, formularea „vom actualiza toate PC-urile care se califică, cu licenţe genuine sau non-genuine, la Windows 10” are un caracter general, ceea ce sugerează că şi utilizatorii din restul lumii vor beneficia de pe urma acestei iniţiative.

Steve Ballmer, fostul CEO Microsoft, a declarat în 2011 că numai 10% dintre utilizatorii de Windows din China foloseau software licenţiat, iar un studiu recent spune că software-ul folosit în China este în continuare nelicenţiat în proporţie de 74%. Utilizarea unui sistem de operare original va avea efecte pozitive pentru utilizatori, pentru dezvoltatori, cât şi pentru Microsoft. Posibilitatea de a ţine software-ul la zi cu actualizările va rezulta într-un sistem mai bine protejat, dezvoltatorii vor avea un singur sistem de operare pentru care să optimizeze aplicaţiile, în timp ce Microsoft atrage mai mulţi utilizatori către noul său magazin digital: Windows Store.

Nu există însă detalii despre procesul de upgrade de la o variantă nelicenţiată la una licenţiată şi nici dacă această ofertă are un termen limită, asemeni iniţiativei de upgrade anunţată anterior. Meyerson a mai anunţat că Windows 10 va debuta în cursul verii în 190 de ţări, 111 limbi şi că în China, firmele Tencent şi Qihu 360 vor distribui Windows 10 gratuit.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult