Windows 10 pentru tablete mici apare în screenshot-uri

15.04.2015
Windows 10 pentru tablete mici apare în screenshot-uri

Windows 10 nu este foarte departe şi va rula pe orice tip de dispozitiv vom dori, însă până în prezent am văzut doar ceea ce poate să facă varianta pentru PC-uri. O versiune de test pentru smartphone-uri este programată să apară în curând pe dispozitive Lumia, dar varianta pentru tablete mici a stat departe de ochii publicului până în prezent. O serie de screenshot-uri ne dezvăluie însă direcţia în care Microsoft împinge acest tip de dispozitive.

Imaginile dezvăluie că interfaţa pe tabletele cu display-uri sub 8” va împrumuta multe elemente de la Windows Phone. Aceasta nu va oferi acces la desktop, fiind bazată pe deja bine cunoscuta interfaţă Modern UI. Deşi Microsoft a renunţat la Windows RT şi doreşte să creeze un ecosistem universal cu Windows 10, pe tabletele mici nu va exista o interfaţă desktop clasică şi nici suport pentru aplicaţii Windows clasice. Windows 10 pentru tablete mici va putea rula doar aplicaţii Windows Phone şi aplicaţii universale din Store.

Având în vedere că avem de a face cu o variantă timpurie a sistemului de operare, multe dintre elementele grafice nu au fost încă finalizate. Cu toate acestea, site-ul WinBeta care a avut şansa să îl testeze susţine că experienţa de utilizare este plăcută. Aplicaţiile de Windows 10 se scalează automat în funcţie de dimensiunile display-uului, oferind interfaţă adaptată pentru fiecare rezoluţie. Cu toate că nu există un desktop, există suport pentru mouse şi tastatură, toate funcţiile putând fi accesate şi fără un ecran tactil, lucru util atunci când semnalul video este transpus pe un display extern mai mare.

La prima vedere, Windows 10 pentru tablete mici pare să fie doar un Windows Phone mărit, însă avem de a face cu un build din martie. Întrucât în aprilie are loc conferinţa anuală BUILD a celor de la Microsoft, este de aşteptat să vedem acolo toate variantele noi ale sistemului de operare. Compania se pregăteşte de o lansare spre sfârşitul verii sau începutul toamnei, ceea ce sugerează că vor mai fi foarte puţine ocazii să mai discute în cadrul unor evenimente mari despre Windows 10 înainte de lansare. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult