Windows 10: şapte versiuni, inclusiv Windows 10 Mobile

14.05.2015
Windows 10: şapte versiuni, inclusiv Windows 10 Mobile

Datorită informaţiilor oferite regulat de către Microsoft şi a versiunii Techical Preview disponibilă oricărui utilizator interesat, deja cunoaştem aproape toate îmbunătăţirile pe care le va oferi viitorul sistem de operare Windows 10. Dacă Microsoft nu ne-a dezvăluit încă preţul pe care-l vor plăti utilizatorii care nu vor profita de actualizarea gratuită din primul an de după lansare, compania a dezvăluit măcar detalii despre ce anume vor putea cumpăra: şapte ediţii diferite de Windows 10.

Acum opt ani, utilizatorii Microsoft şi-au scărpinat nedumeriţi creştetul capului în momentul în care au văzut multiplele versiuni în care era oferită versiunea Vista. În locul celor două versiuni de bază cunoscute de la Windows XP, noul Vista era oferit în nu mai puţin de şase sortimente, iar modul în care utilizatorii trebuiau să aleagă o versiune mai scumpă denumită diferit pentru a primi anumite facilităţi semăna izbitor cu modul de comercializare a DLC-urilor pentru jocurile produse astăzi de anumite companii. Ideea a fost una proastă, iar compania s-a limitat ulterior la un număr mai mic de versiuni atunci când a lansat Windows 7 şi Windows 8.

Microsoft a dezvăluit ieri seară că sistemul de operare Windows 10 va fi oferit în şapte versiuni diferite, însă cei care se tem că haosul cunoscut de la Windows Vista va reveni trebuie să stea liniştiţi deoarece lucrurile sunt de fapt mult mai simple decât ar părea la o primă vedere.

Versiunea de bază a viitorului Windows 10 va fi Home, la fel ca şi până acum. Aceasta va oferi toate modulele software importante, cum ar fi Continuum, Hello, Cortana, Edge, Xbox Live şi aproape toate serviciile familiare, însă nu va putea fi înregistrat într-un mediu care foloseşte Active Directory şi, probabil, nu va include nici un server Remote Desktop. Aceasta este versiunea destinată publicului larg şi aceasta va fi instalată pe sisteme desktop, pe laptopuri, pe sisteme hibride 2-în-1 şi pe tablete cu ecrane mari. Microsoft nu a dezvăluit în detaliu care sunt opţiunile business care vor fi eliminate din versiunea Home, mai multe informaţii urmând să fie oferite ulterior.

Versiunea Windows 10 Pro va fi destinată, aşa cum era de aşteptat, companiilor mici sau utilizatorilor cu pretenţii mai ridicate. Construită direct peste fundamentul versiunii Home şi destinată aceloraşi tipuri de PC-uri sau tablete, versiunea Pro va include integrarea Active Directory, câteva facilităţi business şi compatibilitatea cu noul serviciu Windows Update for Business. Chiar dacă nu se adresează în mod direct cumpărătorilor obişnuiţi, versiunea Pro este una cu care utilizatorii se vor întâlni în mod frecvent.

Cea de-a treia versiune de care utilizatorii obişnuiţi vor fi interesaţi în mod direct este cea pentru platformele mobile. Această versiune are în sfârşit un nume, Windows 10 Mobile, şi va fi instalată pe telefoanele mobile şi pe tabletele cu ecrane de mici dimensiuni. Faptul că această versiune va funcţiona pe tabletele x86 sau ARM cu ecrane mici este o noutate, iar acest aspect arată că Windows 10 Mobile este un urmaş nu doar pentru Windows Phone 8, dar şi pentru Windows RT.

Platforma software Windows 10 Mobile va putea folosi doar aplicaţiile Universal Windows App şi va oferi modul Continuum pentru ataşarea la o tastatură sau un mouse. În rest, tot ce a fost deja prezentat rămâne valabil, iar noutăţile din această versiune vor fi acoperite în lunile care vor urma.

Deşi Windows 10 va avea şapte versiuni diferite, acestea trei sunt de fapt cele care contează pentru cei mai mulţi dintre noi, iar faptul că Windows 10 Mobile este un produs în mod evident diferit iar versiunile Home şi Pro sunt deja familiare, nu există loc pentru prea multe confuzii. Singura sursă de confuzie ar putea apărea în segmentul tabletelor, unde un utilizator s-ar putea să nu-şi dea seama de la bun început dacă modelul dorit foloseşte Windows 10 sau Windows 10 Mobile.

Celelalte patru versiuni care vor fi oferite includ trei varietăţi disponibile doar pentru organizaţii, adică Windows 10 Enterprise, Windows 10 Education şi Windows 10 Mobile Enterprise, iar cea de-a patru, Windows 10 IoT Core, va fi destinată sistemelor închise precum bancomatele, punctele de acces sau roboţii industriali.

Cu această ocazie, Microsoft a anunţat că Windows 10 va fi disponibil începând din această vară în 190 de ţări şi cu 111 de localizări lingvistice diferite.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News