Windows 10 va avea sistem de autentificare în doi paşi, mult mai sigur decât parolele simple

23.10.2014
Windows 10 va avea sistem de autentificare în doi paşi, mult mai sigur decât parolele simple

Apărut într-o versiune Technical Preview actualizată (build 9860), Windows 10 a primit mai multe funcţii noi, urmând ca alte adăugiri să fie făcute pe parcurs. Printre acestea se numără şi un sistem de autentificare în doi paşi, menit să ofere mai multă siguranţă decât parolele simple folosite până acum.

Urmând unui anunţ similar făcut de Google în urmă cu doar o zi, Microsoft discută prin vocea lui Jim Alkove despre importanţa unui sistem eficient pentru protecţia identităţii şi securitate online în general. Acesta a explicat cum Windows 10 va îndepărta utilizatorii de sistemul tradiţional de autentificare cu parolă unică în favoarea unor alternative mai sigure. Este vizată în mod special folosirea unui sistem de autentificare în doi paşi, pentru care Windows 10 va oferi suport nativ.

Windows 10 va avea sistem de autentificare în doi paşi, mult mai sigur decât parolele simple

Astfel, pe lângă parola obişnuită utilizatorii ar putea folosi telefonul mobil ca mijloc suplimentar pentru confirmarea identităţi, tastând un cod PIN sau folosind senzorul biometric pentru autentificare cu ajutorul amprentelor. Cu noul sistem de autentificare în doi paşi simplul furt al parolei de acces nu va mai fi suficient pentru accesarea conturilor de utilizator, un eventual atacator având nevoie şi de dispozitivul asociat acestuia.

Utilizatorii vor putea configura pentru funcţia de autentificare in doi paşi unul sau mai multe dispozitivele (smartphone, tabletă, smartwatch), pentru ca mai departe să poată accesa în voie conturile pe care le deţin atât timp cat unul din dispozitivele asociate se află în apropiere. Desigur, furnizarea unei parole de acces este în continuare necesară, aceasta fiind însă valabilă doar dacă este folosită împreună cu dispozitivul înrolat pentru autentificare.

În timp ce Google a optat pentru protocolul Security Key, Microsoft va suporta sistemul de autentificare în doi paşi prin intermediul Active Directory.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult