Noul taskbar Windows 7

15.01.2009
Noul taskbar Windows 7

Taskbar-ul a apărut pentru prima oară în Windows 95 și a însemnat un mare pas înainte în modul de gestionare al programelor și ferestrelor. Cei care au prins vremea lui Windows 3.1 și a versiunilor anterioare își amintesc probabil ce anevoioase erau aceste operațiuni. Câţiva ani mai târziu, Windows 98 aducea primul şi – până acum – singurul update la taskbar: bara Quick Launch. În rest, cu excepţia culorii, taskbar-ul a rămas la fel, indiferent de sistemul de operare din care făcea parte.

aboneaza-te la newsletter-ul si RSS-ul go4it.ro

În Windows 7 taskbar-ul pe care îl cunoşteai s-a schimbat mult. Şi s-a schimbat în bine. Este mai flexibil, mai practic şi mai strălucitor. La propriu în primul rând, dar şi la figurat.

Principiu nou

Până acum taskbar-ul era alcătuit din patru elemente: butonul de Start, bara Quick Launch, taskbar-ul propriu-zis şi zona systray (ceasul şi restul simbolurilor din extrema dreaptă). În Windows 7 au supravieţuit doar trei elemente, pentru că zona principală a taskbar-ului s-a unificat cu bara Quick Launch. Cu alte cuvinte ferestrele de pe taskbar se amestecă acum cu shortcut-urile din fostul Quick Launch.

O altă noutate este faptul că ferestrele de pe taskbar pot fi afişate şi fără nume, adică să apară doar iconiţa corespunzătoare fiecărui program. Amestecarea elementelor de pe taskbar şi ascunderea numelor poate crea confuzii la început. Până înveţi să faci distincţia între programele deschise şi shortcut-uri, vei avea dificultăţi în a-ţi da seama care dintre programele din taskbar sunt deschise şi care nu.

Windows 7 - noul taskbar

Windows 7 - noul taskbar

Legat de afişarea ferestrelor şi a shortcut-urilor, taskbar-ul din Windows 7 oferă trei opţiuni:

  • always combine, hide labels (toate elementele de pe taskbar sunt afişate fără titlul ferestrei, doar cu simbolul aferent)
  • combine when taskbar is full (sunt afişate şi numele ferestrelor, dar când taskbar-ul devine prea aglomerat rămân doar simbolurile programelor)
  • never combine (vor fi afişate întotdeauna atât iconiţa, cât şi titlul programului)

Windows 7 - noul taskbar

În sfărşit, ordine pe taskbar

Te-ai întrebat vreodată de ce Microsoft nu s-a gânditi până acum să permită reordonarea elementelor de pe taskbar? Este genul de funcţie pe care ar fi trebuit să o includă încă de la Windows 95, dar mai bine mai târziu niciodată.

Până acum, programele erau aranjate pe taskbar în ordinea deschiderii. Primul program apărea primul din stânga, al doilea îl urma şi tot aşa. Acum poţi foarte simplu să schimbi după bunul plac ordinea ferestrelor din taskbar. Un simplu drag and drop este suficient pentru a reordona elementele din taskbar.

Windows 7 - noul taskbar

Live preview practic

Live preview-ul a fost introdus în Vista şi este acea o mică reprezentare a ferestrei care apare când ţii cursorul deasupra unui element din taskbar. Deşi plăcută ochiului, această funcţie nu era tocmai utilă. Acum, în Windows 7, Live preview-ul este mai mult decât o acadea grafică.

Să presupunem că ai 10 ferestre deschise şi tot trebuie să le schimbi între ele. Un utilizator avansat ar folosi în acest caz combinaţia ALT+TAB dar utilizatorul normal nu se desprinde de mouse. Dacă duci cursorul deasupra ferestrei din taskbar şi dai click pe micul live preview, toate celelalte ferestre vor deveni transparente. Este o funcţie foarte utilă pentru utilizatorul obişnuit, care devine confuz când are prea multe ferestre deschise. În plus, live preview-ul este afişat acum pentru toate ferestrele care aparţin aceluiaşi program.

Windows 7 - noul taskbar

Mici dar bune

Meniul contextual corespunzător ferestrelor din taskbar este şi el mai bogat acum şi oferă, printre altele acces la cele mai frecvent accesate fişiere sau foldere. De exemplu, dacă ai shortcut la Windows Explorer pe taskbar şi dai click dreapta pe el, îţi va fi afişată lista celor mai des accesate foldere. Mai mult, poţi alege ca unele dintre acestea să fie afişate mereu în acest meniu. Dacă ţii apăsată tasta Shift când dai click dreapta, vă apărea vechiul meniul contextual.

Windows 7 - noul taskbar

Alte mici modificări suferite de taskbar-ul din Windows 7:

  • dacă dai shift + click pe un program din taskbar poţi deschide o fereastră nouă a acestuia (funcţionează doar pentru anumite programe)
  • în extrema dreaptă a taskbar-ului există acum un buton ce corespunde funcţiei show desktop. dacă duci doar mouse-ul deasupra acestui buton, fără să-l apeşi, toate ferestrele devin transparente (mai puţin marginile acestora)
  • iconiţele din system tray pe care ai ales să le ascunzi nu mai fac parte din taskbar ci sunt afişate într-o fereastră separată Windows 7 - noul taskbar

Meniul Start

În principiu, meniul de start a rămas acelaşi ca în Vista. Singura schimbare majoră este lista de instrumente, fişiere şi foldere corespunzătoare anumitor programe care apar în meniu. Lista cu pricina apare în dreapta programului, dacă ţii cursorul câteva secunde deasupra acestuia.

Windows 7 - noul taskbar

Concluzionând, taskbar-ul din Windows 7 este mult mai util şi mai maleabil decât până acum. Pe parcurs ce te obişnuieşti să foloseşti noile funcţii îţi dai seamă cât de practice sunt. Nu lipsesc nici bug-urile bineînţeles, din acest Beta 1. De exemplu, faptul că nu reţine ce iconiţe vreau să ascundă din System Tray.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News