Ţara arde iar Windows 7 va avea multi-touch

28.05.2008
Ţara arde iar Windows 7 va avea multi-touch

Bill Gates are un obicei. O avea probabil mai multe, dar unul singur dintre acestea mă interesează. Şi anume, face previziuni. Pe unele le nimereşte, pe altele nu prea. Acum câteva luni am citit un interviu cu gurul Microsoft în care acesta făcea o nouă previziune. Spunea fondatorul Microsoft că funcţiile multi-touch vor face pe viitor parte din toate calculatoarele şi dispozitivele mobile. De atunci am avut bănuiala că Windows ne va face o astfel de surpriză, iar azi Microsoft a confirmat: Windows 7 va oferi suport multi-touch.

Poate pentru unii nu este foarte clar ce e cu acest multi-touch. În principiu, este un upgrade al clasicului touchscreen pe care multe PDA-uri şi telefoane mobile îl oferă de ani buni. Multi-touch-ul şi-a câştigat notorietatea odată cu iPhone. În locul unui touchscreen standard, Apple a dus mai departe ideea şi a venit cu o funcţie capabilă de operaţiuni ceva mai complexe. Nu foarte multe, dar suficient de spectaculoase. Cu toţii am rămas cu gura căscată, indiferent câte gadgeturi am văzut la viaţa noastră, când am văzut pentru prima oară cum poţi gestiona imaginile pe iPhone.

Se pare că la fel de impresionat a fost şi Bill Gates. Nu a făcut public acest lucru, însă faptul că funcţiile multi-touch se vor regăsi în Windows 7 îl dă de gol. Când Bill Gates, preşedintele companiei care deţine peste 90% din piaţa sistemelor de operare, spune că toate calculatoarele vor avea în viitorul nu foarte îndepărtat multi-touch, nu poţi să-l contrazici. În fond, dacă lui i s-a pus pata, aşa va fi, doar el e regele sistemelor de operare. Doar că Bill Gates şi-a continuat previziunea cu o afirmaţie care mi se pare destul de dubioasă: multi-touch-ul va fi interfaţa de comunicare dintre user şi PC care va înlocui mouse-ul şi tastatura. Oare?

 

 

Video: Multi-Touch in Windows 7

 

Poate pentru cei care prin calculator înţeleg doar filme şi fotografii în format digital, multi-touch-ul va fi suficient. Însă ce te faci cu cei care mai şi muncesc? Photoshop exclusiv prin multi-touch? Office, Word, Excel doar pe multi-touch? Programare multi-touch? Să fim serioşi. Ok, să zicem că o să existe o tastatură virtuală, onscreen, în locul celei clasice. Să zicem şi că aceasta o să fie bună pentru scrierea unui e-mail sau a unei adrese Web în browser. Însă ce te faci când când vrei să redactezi un document de 80 de pagini în Word sau să scrii un articol în jumătate de oră? Mă îndoiesc că va fi foarte comod să tot îţi arunci degete le ecran, iar de viteza detastare nici nu mai vorbesc. Ştim cum e de pe telefoanele inteligente cu Windows Mobile sau Symbian.

Nu cred, deşi mi-aş dori să mă înşel, că tastatura va putea fi înlocuită vreodată. Mouse-ul poate, dar tastatura mai greu. Şi apoi, ar trebui ca interfaţa tuturor aplicaţiilor software să fie redesenată pentru a permite utilizarea programelor prin touchscreen. De exemplu, butoanele vor trebui făcute mai mari, pentru a putea fi apăsate cu degetul. Ar fi stresant să nu poţi apăsa butonul Bold din Word pentru că ai degetele prea groase, iar să dai CTRL+B nu poţi, doar ai înlocuit tastatura cu un multi-touch.

În fond şi la urma urmelor multi-touch-ul chiar trebuia să fie principala preocupare a Microsoft? Nu avea Vista suficiente probleme care trebuiau rezolvate? Sunt toate lucrurile atât de roz încât tot ce stă între sistemele de operare Windows şi perfecţiune este acest multi-touch? E nostim, dar situaţia asta mi se pare atât de românească… E ca în campania electorală de la noi, unde gunoaiele, gropile, poluarea şi aglomeraţia în trafic sunt la ordinea zilei, iar candidaţii îşi fac publicitate cu minore pe jumătate dezbrăcate care dansează pe o remorcă de tir.

Cui îi mai pasă de probleme cu drivere, incompatibilităţi software şi mereu prezentele bug-uri? Windows o să aibă multi-touch iar utilizatorul de PC o să fie la fel de cool (şi ignorant) ca cel de Mac. Oare?

Urmărește Go4IT.ro pe Google News