Windows 8 Release Preview este gata de download. Iată ce noutăţi aduce

01.06.2012
Windows 8 Release Preview este gata de download. Iată ce noutăţi aduce

Windows 8 Release Preview aduce un plus de eleganţă şi rafinament sistemului Windows 8, îmbunătăţind considerabil imaginea formată de versiunea Consumer Preview, lansată la începutul acestui an.

Windows 8 Release Preview - ecranul de start

Mai aproape decât oricând de forma finală de prezentare, Windows 8 Release Preview ne oferă o imagine aproape completă despre cum va arăta sistemul de operare Windows 8 la momentul lansării oficiale, eveniment ce ar trebui să aibă loc până la finalul acestui an.

Dacă versiunea Consumer Prevew părea a fi mai degrabă o improvizaţie, rezultată dintr-un amestec de idei şi concepte încă insuficient conturate, Windows 8 Release Preview ne apropie foarte mult de produsul final, aşa cum ar trebui să arate în viziunea celor de la Microsoft.

Download Windows 8 Release Preview

Îmbunătăţiri pentru interfaţa Metro

Apreciată de fanii tabletelor şi criticată de majoritatea utilizatorilor de PC-uri, obişnuiţi cu modul tradiţional de prezentare a sistemului de operare Windows, interfaţa Metro şi sistemul de gesturi touch folosit pentru interacţiunea cu aplicaţiile au primit multe îmbunătăţiri în Windows 8 Release Preview. Interfaţa Metro are mai puţine inconsistenţe, este mai elegantă, iar sistemul de gesturi touch a fost reorganizat pentru mai multă eficienţă şi uşurinţă în utilizare.

O adiţie foarte importantă pentru cei care încă nu dispun de un PC prevăzut cu ecran touch, este suportul extins pentru comenzi din gesturi, ce pot fi aplicate acum şi cu ajutorul trackpad-ului. Microsoft speră ca prin această schimbare să poată convinge şi acei utilizatori descurajaţi iniţial de interfaţa Metro, percepută ca fiind mult prea greu de folosit cu un simplu mouse. Fără îndoială, posibilitatea de a controla interfaţa Windows 8 din gesturi rapide aplicate pe trackpad va îmbunătăţi mult experienţa pe care o percepem cu acest sistem de operare. Aplicate corect, comenzile date prin trackpad ne vor permite să lucrăm rapid şi comod, în cele din urmă chiar mai bine decât cu un mouse.

Sistemul de gesturi implementate prin trackpad este intuitiv şi simplu de utilizat. Cu un gest swipe aplicat de la dreapta la stânga deschidem meniul Charms. Cu swipe spre stânga trackpad-ului comutăm între aplicaţii, iar trăgând din partea de sus accesăm meniul cu opţiuni de configurare.

Aplicaţii Metro

Noul sistem de gesturi este disponibil şi în interiorul aplicaţiilor. Spre exemplu, trăgând cu ambele degete activăm funcţia Semantic Zoom, atât în ecranul de start din interfaţa Metro, cât şi în aplicaţiile care au implementat suportul pentru zoom. Printre marii beneficiari ai funcţiei zoom este şi People app, în care putem sări mai uşor dintr-un capăt în altul al listei de contacte, fără a trebui să dăm scroll la toată lista.

Modul în care navigăm între secţiunile aplicaţiei Mail a fost şi el simplificat. Spre exemplu, dacă pentru a trece din secţiunea notificări în directorul bulk şi apoi inbox-ul contului email trebuia până acum să accesăm un meniu special, noua versiune păstrează în prim plan interfaţa aplicaţiei. Sortarea mesajelor din Inbox devine astfel mai uşoară, indiferent dacă folosim interfaţa touch a unei tablete, trackpadu-ul unui laptop sau mouse-ul unui PC desktop.

Windows 8 Release Preview - Mail App

În noua formă de prezentare, aplicaţiile Metro din Windows 8 Release Preview arată mai bine, sunt mai uşor de navigat şi folosit, iar experienţa în ansamblu este îmbunătăţită.

News App este una din aplicaţiile cele mai utile, create pentru interfaţa Metro. Luând rolul unui portal de ştiri universal, aplicaţia colectează informaţii despre sute de subiecte, pe care le prezintă apoi într-o interfaţă elegantă şi eficientă. Avem libertatea de a alege între portalurile de ştiri pe care dorim să le folosim ca surse de informaţie, iar subiectele/ştirile care prezintă interes pot fi marcate pentru a fi urmărite pe măsură ce sunt actualizate cu noi informaţii. Şi aici, putem apela la funcţia Semantic Zoom pentru a trece rapid dintr-o ştire în alta, fără a pierde timpul cu comenzi din tastatură sau mouse.

Windows 8 Release Preview - News App

Cu Sports App putem fi mereu la curent cu ultimele ştiri din sport, scorurile din jocuri şi calendarul după care au loc meciurile favorite.

Windows 8 Release Preview - Sports App

Travell App ia rolul unui catalog cu cele mai populare destinaţii de vacanţă. De aici ne putem informa despre locaţiile pe care dorim să le vizităm şi rezerva bilete pentru călătorie.

Windows 8 Release Preview - Travel App

Microsoft a prezentat şi câteva aplicaţii create de terţi, cum ar fi un client pentru portalul de ştiri SkyNews şi o versiune de WordPress pentru interfaţa Metro. Desigur, colecţia de aplicaţii disponibile în Microsoft Windows Store va fi mult mai mare la momentul lansării noului sistem de operare.

Windows 8 Release Preview - Windows Store

Interfaţa Windows clasică

Deşi părerile sunt împărţite, şi experienţa Desktop a fost îmbunătăţită. Atunci când este minimizată, interfaţa Metro consumă mai puţine resurse, iar multe din elementele specifice interfeţei touch au fost ajustate pentru a interfera mai puţin cu mediul Windows clasic.

Windows 8 Release Preview - desktop-ul clasic

Deşi Microsoft a anunţat că va renunţa la ea, tema de interfaţă Aero Glass este încă prezentă în Windows 8 Release Preview, chiar dacă gradul de transparenţă al ferestrelor este mult mai discret decât sub Windows 7.

Butonul Start Menu lipseşte în continuare, fiind înlocuit de o pictogramă ce apare doar atunci când ducem cursorul mouse-ului spre colţul stânga-jos a ecranului. Apăsarea acesteia ne duce direct în ecranul de start al interfeţei Metro.

Concluzie

Per total, Windows 8 pare să se apropie tot mai mult de idealul propus de Microsoft – acela de a avea un sistem de operare modern, capabil să creeze o punte peste prăpastia ce separă în prezent lumea tabletelor de cea a PC-urilor. Fără îndoială, mai este încă mult de lucru până să se ajungă la o formă finală de prezentare pentru Windows 8. Din păcate, chiar şi atunci, efortul depus de utilizatori pentru a se adapta la modul de lucru impus de Windows 8 s-ar putea dovedi prea mare pentru unii dintre ei, stârnind sentimente de respingere la adresa celui mai nonconformist sistem de operare Windows de până acum.

Chiar dacă nu este perfect, Windows 8 Release Preview dovedeşte că următoarea versiune de Windows are potenţial. Rămâne de văzut doar dacă Microsoft va reuşi să ofere acel pachet optim de facilităţi, care să mulţumească în egală măsură utilizatorii de tablete şi cei de PC sau laptopuri din generaţia actuală.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult