Windows 9 renunţă la Charms, adoptă desktop-uri multiple

Windows 9 renunţă la Charms, adoptă desktop-uri multiple

Resursele echipei Windows nu mai sunt îndreaptate către Windows 8, ci redirecţionate spre generaţia următoare, care conform celor mai recente zvonuri, se va întoarce la vechile obiceiuri. Windows 9 va elimina multe dintre elementele care nu au fost adoptate de utilizatorii de Windows 8, unul dintre aceste elemente fiind meniul Charms.

Windows 9: Concept

Deja ştiam că meniul de Start se va întoarce în toată gloria sa, dar eliminarea butoanelor Charms confirmă faptul că Microsoft îşi recunoaşte greşelile pe care le-a făcut atunci când a realizat interfaţa Windows 8. Întrucât Windows 9 va oferi compatibilitate cu aplicaţiile realizate pentru 8, funcţiile Charms precum „Share” şi „Search” vor fi integrate direct în aplicaţii sub formă de butoane. De asemenea, aplicaţiile cu Modern UI vor rula în fereastră şi nu vor mai ocupa întregul ecran. Toate aceste modificări vor încerca să îmbunătăţească experienţa de utilizare a sistemului de operare atunci când sunt folosite clasicele periferice de PC.

Pe lângă eliminarea Charms, noile informaţii dezvăluie şi integrarea de ecrane desktop multiple, o funcţie prezentă în diverse distribuţii de Linux şi în Mac OS X de multă vreme. Deşi avem atât de multe informaţii despre varianta de PC a lui Windows 9, nu avem încă detalii despre cum se va comporta acesta pe tablete şi telefoane.

Având în vedere că noul CEO Satya Nadella a dezvăluit că următorul Windows va fi un sistem de operare universal, care va rula pe orice tip de dispozitiv, este posibil ca în cazul platformelor mobile, diferenţele să nu fie atât de vizibile.

Zvonurile spun că Windows 9 va fi disponibil într-o variantă de test cândva la sfârşitul acestui an, urmând ca în primăvara lui 2015 să se lanseze în mod oficial.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult