Facebook Messenger for Windows: alternativă la Yahoo! Messenger?

Facebook Messenger for Windows: alternativă la Yahoo! Messenger?

Odată cu lansarea Facebook Messenger for Windows, utilizatorii platformelor consacrate de instant chat precum Yahoo! Messenger sau Trillian au motive să migreze către IM-ul dezvoltat de Facebook. Sau nu. În niciun caz.

Trebuie spus încă din capul locului că noul FB Messenger este mult prea limitat şi rudimentar pentru a fi comparat cu YM.

Inovaţia lipseşte cu desăvârşire şi, practic, aplicaţia desktop nu reprezintă altceva decât liniile de cod ale chat-ului de pe pagina de Facebook, copiate şi adaptate pentru o aplicaţie de Windows.

Sigur, ne putem consola cu chat-ul pe tab-uri, lucru posibil de altfel şi în Yahoo! Messenger 11.5, dar, în rest, Facebook Messenger for Windows arată de parcă ar fi fost făcut pe genunchi, în pauza mare.

Până şi structurarea este lipsită de sens. În partea superioară avem cele trei tab-uri de notificări (Friends Request, Messages şi Status Updates), dar nu putem vedea decât cine ne caută şi ce ne scrie – noi nu putem trimite o cerere, un mesaj şi nici măcar actualiza statusul.

De celaltă parte, în marginea inferioară, avem căsuţa de căutare (Search), dar nu putem căuta decât în lista de prieteni.

Pe lângă aceste aspecte lipsite de logică, lipsesc cu desăvârşire posibilităţile de personalizare, cum ar fi:

  • alegerea unui fundal pentru fereastra de conversaţie (iar aici nu suntem pretenţioşi să cerem fundaluri animate ci o banală paletă de culori);
  • alegerea unei teme coloristice pentru interfaţa generală;
  • crearea de grupuri de prieteni;

Lipsesc şi multe elemente ce ţin de chat-ul propriu zis:

  • trecerea în mod invizibil (ar fi un lucru extrem de apreciat, mai ales prin prisma faptului că, în cazul Yahoo! Messenger, poţi fi detectat prin intermediul aşa ziselor aplicaţii “status detector” – pe Facebook, cel puţin la început, nu ar fi posibil). Menţionăm că există totuşi un “offline mode”, dar când acesta este activ nu poţi contacta pe nimeni din listă;
  • inserarea de smiley-uri dintr-o listă în care acestea să fie previzualizate;
  • expedierea fişierelor (File Transfer);
  • chat-ul în ferestre separate.

Alte inconveniente:

  • nu poţi adăuga contacte din alte reţele;
  • nu poţi adăuga nici contacte din reţea decât prin Friend Request de pe pagina Facebook;

Sigur, Facebook Messenger for Windows nu are maturitatea Messenger-ului dezvoltat de Yahoo! sau Trilian, dar suntem convinşi că Zuckerberg şi echipa ar fi putut să ne ofere mai mult. Apreciem simplitatea, dar nu simplitatea dusă la extrem. Şi nu în cazul unei aplicaţii care se vrea a fi un instrument de chat serios, ţinând cont că reţeaua numără la nivel global peste 800 de milioane de membri.

Fără să fim răutăcioşi sau să exagerăm, considerăm că Facebook Messenger for Windows este o încercare mai mult decât modestă de a trece serviciul de mesagerie instantanee într-o aplicaţie care să nu se confunde cu pagina de Facebook.

Pentru a vă putea forma o părere, descărcaţi Facebook Messenger for Windows de la această adresă. Ţineţi însă cont că aplicaţia rulează doar sub Windows 7.

Ce impresie v-a făcut noul Facebook for Windows?

Urmărește Go4IT.ro pe Google News