Google Chrome, folosit pentru a strecura interfaţa Chrome OS pe dispozitivele cu Windows 8

07.10.2013
Google Chrome, folosit pentru a strecura interfaţa Chrome OS pe dispozitivele cu Windows 8

Google pregăteşte modificări pentru web browser-ul Chrome, sub forma unei interfeţei şi pachet de aplicaţii ce aduc funcţionalitatea Chrome OS direct pe desktop-ul Windows 8.

Spre deosebire de actuala versiune stabilă Google Chrome, setul de scurtături către aplicaţii Google a fost mutat din interfaţa browser-ului într-un panou separat, care poate fi mutat oriunde pe ecran şi chiar maximizat pentru obţinerea unei experienţe în stil Chrome OS. Spre exemplu, putem deschide ferestre multiple cu web browser-ul Chrome, pe care să le aranjăm în partea de jos, stânga sau dreapta ecranului. Noul laucher de aplicaţii conţine scurtături către servicii ca YouTube, Gmail, Search, Docs, Maps şi web browser-ul Chrome.

Google Chrome, folosit pentru a strecura interfaţa Chrome OS pe dispozitivele cu Windows 8

Pentru a ne bucura de noua interfaţă este necesar ca pachetul Chrome developer edition să fie instalat şi configurat ca web browser implicit. Cât despre selecţiile din listă, acestea sunt de fapt aplicaţii desktop listate în Windows Store, capabile să folosească anumite funcţii ale sistemului Windows 8 pentru a imita aspectul aplicaţiilor Windows 8 native. Trebuie ştiut că Microsoft nu permite acest mod de lucru şi pentru dispozitivele bazate pe Windows RT.

Momentan, interfaţa strecurată de Google pe dispozitivele cu Windows 8 are unele probleme de stabilitate, ce vor fi rezolvate cu siguranţă până la integrarea cu versiunea oficială Google Chrome. Însă chiar şi aşa, intenţia companiei de a transforma web browser-ul Chrome într-un veritabil cal troian pentru introducerea propriului ecosistem de aplicaţii suprapus peste cel prezent deja în Windows 8 este cât se poate de clară. Dacă se dovedeşte a fi un succes, măsura ar putea deschide un nou câmp de luptă pentru supremaţie asupra platformei desktop, sprijinit chiar pe fundaţiile sistemului de operare Microsoft. Între timp, Google îmbunătăţeşte web browser-ul Chrome pentru interacţiune mai bună prin ecrane touch, pregătind terenul pentru navigarea comodă între interfaţa Windows 8 şi Chrome OS.  

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult