Google Chrome pentru Windows va trece la 64 de biţi, versiunile de test sunt disponibile deja

04.06.2014
Google Chrome pentru Windows va trece la 64 de biţi, versiunile de test sunt disponibile deja

Microsoft şi Apple oferă versiuni pe 64 de biţi pentru browser-ele lor Internet Explorer şi Safari de multă vreme, însă ceilalţi producători importanţi au fost mult mai puţin interesaţi de această migrare. Într-un final, Google a anunţat că browser-ul Chrome va face şi el trecerea la arhitectura x86-64, primele versiuni Windows fiind deja disponibile pentru cei curajoşi, care nu se sfiesc să testeze codul instabil din stadiile Canary sau Dev.

Producătorii de browsere au afirmat multă vreme că versiunile pe 64 de biţi nu sunt prea utile deoarece multe din plug-in-urile disponibile folosesc încă exclusiv cod pe 32 de biţi şi nu pot fi utilizate. Încetul cu început, importanţa plug-in-urilor începe să pălească în faţa standardelor precum HTML5 sau WebGL, iar trecerea la o arhitectură modernă pe 64 de biţi pare mai puţin dureroasă decât acum câţiva ani.

Într-un anunţ oficial făcut pe blog-ul Chromium, Google a anunţat că va fructifica cota mare de piaţă a versiunii pe 64 biţi a sistemului de operare Windows şi va oferi o versiune care să fructifice avantajele acestei arhitecturi. Conform declaraţiilor făcute, Google Chrome pe 64 de biţi va oferi îmbunătăţiri de performanţă, care pot urca până la 25 de procente, în special atunci când vine vorba de afişarea conţinutului media sau conţinutului grafic complex. Versiunile Windows pe 64 de biţi vor oferi şi o securitate mai bună, putând folosi rutine avansate de protecţie precum High Entropy ASLR, şi promit şi o stabilitate mai bună.

Google oferă o versiune pe 64 de biţi a codului Chromium pentru Linux de o bună bucată de vreme, în timp ce versiunea pentru OS X este încă în dezvoltare. Mozilla a experimentat cu migrarea la arhitectura pe 64 de biţi, însă Firefox nu a primit încă o versiune oficială, iar codul preliminar scris până acum a fost doar baza unor versiuni derivate precum Pale Moon.

Versiunea pe 64 de biţi a browser-ului Google Chrome este disponibilă pentru testare în stadiile Canary şi Dev, însă codul este într-un stadiu incipient instabil. Google Chrome pe 64 de biţi va fi disponibil pe platformele Windows 7 şi Windows 8.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News