Google va obliga dezvoltatorii de aplicaţii să ofere suport pentru instrucţiuni pe 64 de biţi în aplicaţiile de Android

20.12.2017
Google va obliga dezvoltatorii de aplicaţii să ofere suport pentru instrucţiuni pe 64 de biţi în aplicaţiile de Android

Procesoarele pe 64 de biţi sunt disponibile pe smartphone-uri de câţiva ani buni, însă acest lucru nu a adus de la sine şi aplicaţii realizate special pentru acest tip de hardware. Mulţi dezvoltatori au preferat să rămână la aplicaţii pe 32 de biţi pentru a asigura compatibilitatea cu dispozitivele mai vechi, blocate pe variante de software depăşite, însă odată cu anul 2019, Google va obliga dezvoltatorii să lanseze pe Play Store exclusiv aplicaţii cu suport pentru 64 de biţi.

Această iniţiativă nu este tocmai ieşită din comun, Apple impunând un regulament similar în urmă cu doi ani pentru AppStore-ul de pe iOS. Toate aplicaţiile din prezent de pe iPhone şi iPad ruleaza pe 64 de biţi, în timp ce aplicaţiile mai vechi care ofereau doar suport pentru procesoare pe 32 de biţi nu mai pot fi descărcate sau rulate pe iOS 11.

Începând din luna august a anului 2015, toate aplicaţiile din Google Play Store vor trebui lansate cu suport pentru intrucţiunile moderne, însă compania susţine că nu va trebui eliminat complet suportul pentru 32 de biţi. Cu toate acestea, versiunea minimă de Android pe care vor trebui construite aplicaţiile începând cu august 2018 este Android 8.0 Oreo, care la momentul respectiv va împlini un an, Android P fiind probabil programat să se lanseze atunci. Acest lucru nu înseamnă că aplicaţiile nu vor rula şi pe versiuni mai vechi ale sistemului de operare, însă interfaţa şi modul de funcţionare vor fi preluate din SDK-ul Oreo.

Utilizatorii nu vor vedea probabil diferenţe în modul în care aplicaţiile funcţionează, însă, în teorie, aplicaţiile pe 64 de biţi vor putea fi mai complexe, având acces la mai multă memorie RAM, şi ar trebui să fie mai rapide.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult