Hackerii s-au folosit de contul de Instagram al cântăreţei Britney Spears pentru a lansa un atac informatic

12.06.2017
Hackerii s-au folosit de contul de Instagram al cântăreţei Britney Spears pentru a lansa un atac informatic

Un grup de hackeri ruşi a publicat mesaje pe contul de Instagram al cântăreţei Britney Spears care includeau un link spre un program malware. După ce se instalează pe un dispozitiv, acesta îi spioneză pe utilizatori pentru a fi descoperite detalii din viaţa lor privată şi date de autentificare în conturi online.

 

O echipă de experţi susţine că programul a fost dezvoltat de grupul de hackeri Turla din Rusia. Cei care accesează link-ul din comentariile de pe Instagram sunt trimişi să instaleze o extensie pentru browserul Firefox care este, de fapt, un virus. După ce este instalată, extensia începe să înregistreze tot ce utilizatorii tastează pe computerul compromis. Sunt vizate parole de la conturi de online banking sau date de autentificare în diferite site-uri. „Mulţi oameni nu pot să creadă că o extensie de browser este capabilă de aşa ceva, de aceea nu se feresc”, a declarat un specialist în malware.

 

 

Există versiuni ale virusului care ţintesc computerele şi smartphone-urile.

 

Acesta nu este singurul atac recent în care hackerii s-au folosit de popularitatea unei vedete. În decembrie anul trecut, un link periculos cu ceea ce părea a fi un sex tape al actriţei Jessica Alba a circulat pe Facebook. Potrivit experţilor de la compania de securitate Cyren, programul dăunător avea efecte maxime atunci când link-ul era deschis cu browserul Google Chrome. Cei care îl deschideau în programul de navigare online erau duşi pe un site YouTube fals. Mai mult, utilizatorii erau invitaţi să instaleze o extensie pentru browser. Cei care acceptau erau redirecţionaţi spre pagina de autentificare a Facebook. Extensia era capabilă să citească lista de contacte şi să trimită link-ul periculos tuturor prietenilor persoanei care a picat în capcană. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult