Identifică orice cu Project Adam de la Microsoft

15.07.2014
Identifică orice cu Project Adam de la Microsoft

Continuând seria de experimente în domeniul mobil, Microsoft a realizat Project Adam, o nouă aplicaţie care poate identifica aproape orice obiect, plantă sau animal. Desigur, această descriere seamănă foarte mult cu funcţia de identificare de pe Amazon Fire Phone, însă Adam nu include link-uri către magazine.

Project Adam este construit să funcţioneze asemeni unui creier uman, toate informaţiile pe care le asimilează fiind stocate pe servere care simulează procese neurale. Acesta a început să înveţe să identifice diverse obiecte folosind 14 milioane de imagini de pe internet şi cunoaşte cuvinte din peste 22.000 de categorii.

Avantajul acestui proiect este eficienţa, fiind necesară de 30 de ori mai puţină putere de procesare decât în cazul altor sisteme asemănătoare. Microsoft se laudă cu faptul că reţeaua neurală a lui Adam include două miliarde de conexiuni şi poate recunoaşte obiecte de două ori mai precis şi de cinci zeci de ori mai rapid decât concurenţa.

Din păcate, nu putem testa Project Adam pe telefoanele noastre, însă avem la dispoziţie o demonstraţie care prezintă identificarea rasei unui câinie folosind comenzi vocale şi camera unui telefon Nokia. În viitor, tehnologia ar putea fi folosită pentru a afla din ce ingrediente este realizat un fel de mâncare, pentru diagnosticarea unor boli de piele sau pentru identificarea plantelor comestibile, folosind o simplă imagine. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News