Inspectoratul General al Poliţiei Române şi BSA anunţă o nouă campanie de combatere a pirateriei software

13.02.2017
Inspectoratul General al Poliţiei Române şi BSA anunţă o nouă campanie de combatere a pirateriei software

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) şi BSA | The Software Alliance (BSA) pregătesc o nouă campanie pentru prevenirea şi combaterea pirateriei software, continuând astfel activităţile comune începute în 2011.

Campania ,,Folosind software nelicenţiat îţi laşi securitatea la întâmplare” încearcă să evidenţieze riscurile de securitate şi nu numai, pe care şi le asumă companiile care folosesc software nelicenţiat sau contrafăcut.

,,Colaborarea dintre Poliţia Română şi BSA  The Software Alliance care vizează prevenirea infracţiunilor în domeniul drepturilor de autor reprezintă un exemplu de bună practică în ceea ce priveşte parteneriatul public-privat. Prevenirea utilizării de software nelicenţiat în mediul de business constituie nu doar un obiectiv al Poliţiei Române, ci şi o necesitate la nivelul societăţii. Continuând demersurile preventive comune derulate în perioada 2011-2016, Campania > îşi propune să crească nivelul de informare şi conştientizare a reprezentanţilor companiilor cu privire la consecinţele (legale şi de securitate) ce decurg din utilizarea de software piratat sau nelicenţiat”, declară Comisar şef de poliţie Gabriela Trifan, Director al Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii.

Potrivit unui studiu dat publicităţii la începutul anului 2015, Unlicensed Software and Cybersecurity Threats („Software-ul nelicenţiat şi ameninţările de securitate informatică”), realizat de IDC la solicitarea BSA, constând în analiza statistică comparativă a ratelor la care software-ul nelicenţiat este întâlnit pe PC-uri în 81 de ţări  şi a ratelor la care malware-ul este întâlnit pe PC-uri , există o puternică rată de corelare (r=0.79, pe o scară de la 0 la 1, unde 1.00 este rata maximă de corelare) între utilizarea de software nelicenţiat şi rata la care se întâlneşte malware-ul.

Studiul Seizing Opportunity Through License Compliance arată că 60% dintre angajaţii intervievaţi au menţionat riscurile de securitate asociate cu software-ul nelicenţiat ca fiind unul dintre motivele principale pentru a folosi software autorizat şi licenţiat . Acelaşi studiu demonstrează că personalul tehnic din cadrul companiilor nu conştientizează cu adevărat dimensiunea problemelor – Directorii de Tehnologia Informaţiei (CIOs) intervievaţi estimează că 15% dintre angajaţi instalează software în reţeaua internă fără cunoştinţa lor, dar subestimează gravitatea situaţiei; studiul arată că în realitate un număr aproape dublu – adică 26% dintre angajaţi – instalează software neautorizat în reţea.

Pe de altă parte, software-ul este protejat legal, iar cei care aleg să folosească software nelicenţiat sau să încalce în alt mod drepturile de autor asupra programelor pentru calculator se pot confrunta cu riscuri legale. Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a continuat, în perioada 2011-2016, adică după semnarea primului Protocol de colaborare, investigaţiile legate de cazuri de încălcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, rezultând peste 1.000 de verificări efectuate. Numai în ultimul an au fost indisponibilizate peste 5.500 de sisteme informatice şi suporturi de stocare.

Parteneriatul dintre IGPR şi BSA îşi propune să vină în întâmpinarea mediului de afaceri în vederea evitării riscurilor legate de utilizarea de software nelicenţiat sau contrafăcut prin desfăşurarea unor acţiuni informativ-preventive. În cadrul Campaniei se desfăşoară activităţi comune de informare pentru mai mult de 20.000 de firme mici şi mijlocii, care astfel pot beneficia de instrumentele disponibile menite să le ajute să identifice şi să evite software-ul contrafăcut sau nelicenţiat şi astfel să gestioneze riscurile asociate acestuia, legale şi de securitate informatică. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult