iOS 8 va oferi compatibilitate mai bună cu stylus-urile cu ajutorul Variable Surface Pressure

18.06.2014
iOS 8 va oferi compatibilitate mai bună cu stylus-urile cu ajutorul Variable Surface Pressure

Tabletele iPad de la Apple au fructificat succesul de piaţă iniţial şi au acumulat un ecosistem software foarte bogat, aplicaţiile de creaţie artistică, exclusive sau nu, fiind unele dintre cele mai apreciate. În ciuda faptului că tabletele iPad nu includ un digitizor dedicat cu niveluri multiple de presiune precum cele implementate de Samsung în modelele Note, aplicaţiile de creaţie artistică din App Store sunt foarte îndrăgite, iar cei care folosesc deja un stylus vor beneficia de un suport mai bun odată cu lansarea iOS 8 şi a noii opţiuni Variable Surface Pressure.

La fel ca toate celelalte ecrane capacitive, şi modelele implementate pe iPad folosesc aceiaşi algoritmi standard de detectare şi poziţionare a atingerii: modificările de capacitanţă sunt înregistrate de circuitele de control şi, după filtrarea zgomotului de fond, se determină forma aproximativă a zonei atinse şi se calculează zona centrală pentru care se poate valida atingerea.

Odată cu iOS 8, Apple va folosi nişte algoritmi de calcul modificaţi care vor permite detectarea, în funcţie de mărirea zonei pentru care s-a înregistrat variaţia de capacitanţă, nu doar a unui punct de atingere, ci şi a unei zone adiacente mai mari.

Prima companie care a dezvăluit existenţa acestei opţiuni noi şi a anunţat că o va folosi este FiftyThree, creatoarea celebrei aplicaţii Paper. Creatorii celebrului software pentru iPad au anunţat că stylus-ul lor Pencil cu conectare Bluetooth va beneficia de aportul tehnologiei Variable Surface Pressure atunci când sistemul de operare iOS 8 va ajunge în stadiul final, acesta urmând să permită utilizatorilor Paper să folosească tuşe cu grosimi variate în funcţie de modul în care vor atinge ecranul. Mica şi ingenioasa companie FiftyThree a implementat deja o tehnică insolită menită să treacă parţial peste limitările hardware ale tabletei iPad, aplicaţia Paper oferind în prezent tuşe variabile în funcţie de viteza stylus-ului pe ecran.

Deşi nu are fineţea unui digitizor dedicat încorporat în ecran, care poate sesiza chiar şi 2048 de niveluri diferite de presiune, tehnologia Variable Surface Pressure este totuşi interesantă deoarece permite actualizarea aplicaţiilor de grafică actuale cu un suport simplu pentru tuşe cu grosimi diferite fără eforturi prea mari. Deoarece iOS 8 a ajuns abia în stadiul Beta 2 iar aplicaţiile deja existente au nevoie de actualizări pentru a beneficia de noua tehnologie, nu ştim cât de flexibilă este Variable Surface Pressure şi dacă va putea funcţiona şi cu banalele stylus-uri capacitive cu capăt flexibil.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News