„iOS 9 va fi o versiune axată pe optimizări, nu pe noutăţi”, afirmă surse din interiorul Apple

Ultimele două actualizări majore ale sistemului de operare iOS au adus atât o interfaţă nouă cât şi o panoplie consistentă de noi opţiuni, însă au fost subminate totodată de probleme care nici în ziua de astăzi nu au fost rezolvate în totalitate. Conform unor surse anonime din interiorul companiei Apple, se pare că viitorul iOS 9 nu se va face remarcat prin prea multe noutăţi, inginerii companiei concentrându-se pe optimizarea performanţelor, stabilităţii si securităţii.

Pentru o lungă perioadă de timp, calitatea sistemului de operare iOS a fost una dintre cele mai apreciate caracteristici ale telefoanelor sau tabletelor Apple. Mai puţin complex decât rivalul Android, iOS a fost întotdeauna considerat mai stabil, mai eficient şi mai sigur. După decesul lui Steve Jobs şi plecarea lui Scott Forstall, iOS a intrat într-un proces de actualizare grafică şi extindere a facilităţilor sub supravegherea lui Craig Federighi şi Jonathan Ive, însă rezultatele au fost sub aşteptările utilizatorilor fideli.

iOS 7 a adus un mediu grafic nou care nu a părut prea bine finisat şi o serie de probleme de performanţă şi stabilitate care au fost aduse cât de cât sub control abia la actualizarea 7.1. După actualizarea mediului grafic, a venit rândul îmbogăţirii opţiunilor şi facilităţilor, însă iOS 8 a oferit nu doar widget-uri, extensii, tastaturi suplimentare, Continuity sau HealthKit, ci şi o nouă deteriorare a performanţelor, probleme de stabilitate şi chiar un infam bug care a făcut inutilizabile modulele telefonice din proaspăt lansatele iPhone 6. Pentru utilizatorii Apple, era clar că ceva grav se întâmplă în interiorul Apple, iar sursele anonime interne citate de către 9to5mac ne fac să credem că Apple s-a hotărât să pună capăt acestei degringolade.

Conform declaraţiilor citate de către site, cea de-a noua versiune a platformei iOS poartă numele de cod Monarch şi va fi axată în principal doar pe optimizarea noutăţilor implementate în ultimele două versiuni majore. În locul introducerii unui noi pachet masiv de noutăţi, iOS 9 va ataca problemele stabilităţii, performanţelor şi securităţii, fiind astfel o versiune „de întreţinere” precum versiunea 10.6 a sistemului de operare OS X. Sursele citate afirmă că Apple va oferi totuşi câteva noutăţi, însă accentul va fi pus pe îmbunătăţirea lucrurilor care deja există, iOS 9 având astfel şansa să devină un nou iOS 6, adică o versiune poate cam plictisitoare, dar în schimb foarte bine finisată.

Între timp însă, Apple pregăteşte încă trei actualizări majore pentru actualul iOS 8. Iminenta versiune 8.2 va aduce suportul software necesar pentru ceasul Watch, în timp ce 8.3 si 8.4 se pare că vor aduce versiunea finală a serviciului iCloud Photo Library, suport wireless pentru CarPlay şi, probabil, integrarea Beats de care am auzit acum câteva zile.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News