La cinci luni de la lansare, Windows 8 este mai puţin atractiv decât Vista

02.04.2013
La cinci luni de la lansare, Windows 8 este mai puţin atractiv decât Vista

Pe harta eşecurilor Microsoft, sistemele de operare Windows ME şi Windows Vista ocupă locuri fruntaşe. Primul a fost un eşec pentru că a fost o actualizare neconvingătoare pentru Windows 98 SE care a ajuns pe piaţă prea târziu, atunci când lumea începea să descopere avantajele nucleului NT şi al sistemului de operare Windows 2000, iar al doilea nu a reuşit să convingă  utilizatorii din cauza cerinţelor hardware ridicate şi a problemelor generate de numeroasele schimbări de arhitectură.

La cinci luni de la lansarea oficială, Windows 8 pare a călca pe urmele nenorocosului Windows Vista. Acesta a generat mai mult interes în perioada anterioară lansării, atunci când au fost disponibile versiunile Preview, iar acest lucru i-a permis să plece de la o cotă de piaţă puţin mai mare. În cele cinci luni integrale care s-au scurs de la apariţia pe piaţă, evoluţia cotei de piaţă a celui mai nou sistem de operare Microsoft s-a dovedit însă chiar mai dezamăgitoare decât cea a blamatului Vista.

Dacă în primele sale cinci luni de existentă, Vista a convins 4,9% dintre utilizatori, doar 3,6% dintre aceştia s-au dovedit a fi interesaţi de Windows 8. În plus, progresul de la lună la lună este din ce în ce mai mic, ceea ce nu lasă să se întrevadă o atingere a cotei de piaţă a ridiculizatei versiuni Vista în viitorul apropiat.

Aceasta este o veste extrem de neplăcută atât pentru Microsoft, pentru care Windows 8 este un punct-cheie al iniţiativei de omogenizare a platformelor desktop, mobile şi de jocuri într-un ecosistem cu servicii şi interfaţă similare, cât şi pentru Intel şi producătorii de sisteme, pentru care mediul grafic tactil ar fi fost o oportunitate pentru revigorarea unei pieţe PC suferinde.

Aşa cum ne spune analiza empirică a istoriei sistemelor de operare Microsoft, după un produs problematic a urmat unul apreciat, deci ne putem orienta atenţia către viitorul Windows 9 ca o potenţială ieşire din acest impas. Nu trebuie să uităm totuşi şi de exemplul Windows XP, un sistem de operare care va împlini în curând 13 ani dar care este încă extrem de apreciat de utilizatori şi are o cotă de piaţă de aproape 39 de procente. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News