Lollipop intră pe lista celor mai utilizate variante de Android

03.02.2015
Lollipop intră pe lista celor mai utilizate variante de Android

Pentru prima dată de când a fost lansat, noul Android 5.0 Lollipop a ajuns pe lista oficială de versiuni utilizate ale sistemului de operare Google. Acest lucru înseamnă că producătorii de smartphone-uri şi tablete încep să lanseze din ce în ce mai multe actualizări software pentru dispozitivele deja lansate şi că noile lor produse au deja noul Android instalat din fabrică. Din păcate însă, este clar faptul că Lollipop nu este încă o versiune foarte populară.

Pentru a putea fi afişată pe lista oficială a variantelor de Android în utilizare, o versiune trebuie să fie instalată pe cel puţin 0,1% din dispozitivele disponibile pe piaţă. Debutul lui Android 5.0 pe această listă a fost făcut cu 1,6% din total, aflându-se în acest moment pe penultimul loc, în faţa deja bătrânului 2.2 Froyo (0,4%). Deşi faptul că Lollipop a ajuns pe listă este un motiv de bucurie, în continuare Jelly Bean şi KitKat sunt cele mai populare.

Android Jelly Bean (4.1, 4.2, 4.3) este pe primul loc în top, fiind instalat pe 44,5% dintre dispozitivele cu Android utilizate în acest moment, fiind urmat de KitKat, care se găseşte pe 39,7% din total. Probabil că în viitorul apropiat KitKat va detrona Jelly Bean, întrucât încă există multe smartphone-uri şi tablete noi care se lansează cu această versiune de Android. Restul variantelor din top sunt însă în scădere faţă de lunile trecute.

Ice Cream Sandwich (4.0) a scăzut de la 6,7% la 6,4% şi Gingerbread (2.3) a scăzut de la 7,8% la 7,4%. Variantele nelistate precum Honeycomb şi cele de dinainte de Android 2.2 fie au dispărut complet, fie se regăsesc pe un număr infim de dispozitive. Cu atât de multe dispozitive echipate cu Android 5.0 aşteptate în viitorul apropiat, cât şi promisiunile de actualizări de la 4.4 la noul sistem de operare din partea producătorilor de smartphone-uri şi tablete, Lollipop nu poate decât să meargă înainte şi să urce în topul celor mai utilizate variante de Android.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult