Mac OS X: Leopardul sparge geamul pe 26 octombrie

18.10.2007
Mac OS X: Leopardul sparge geamul pe 26 octombrie

UPDATE: Apple a pus la dispoziţie un scurt clip care explică ce noi facilităţi aduce noua versiune a sistemului de operare Mac OS X.

Cu 300 de facilităţi noi faţă de “Tigru”. Astfel se înfăţişează cea mai nouă felină din ograda Apple. “Leopard” este numele de cod al noii versiuni a sistemului de operare Mac OS X. Se lansează pe 26 octombrie. Se vrea mai stabil, mai frumos, mai performant şi nu în ultimul rând mai ieftin decât Vista, cea mai recentă versiune a popularului Microsoft Windows.

Trebuia să se lanseze în iunie, la circa patru luni după ce Microsoft lansa noul său sistem de operare Windows Vista. Se lansează însă abia cu patru luni după data stabilită, pe 26 octombrie, o întârziere nefirească pentru Apple. Motivul amânăriii este clar. S-a pus accent în această perioadă pe promovarea telefonului iPhone şi al celorlalte produse hardware Apple lansate recent (iPod-uri, computere Mac etc.).

Mac OS X Leopard

Mac OS 10.5 sau OS X Leopard (denumire comercială), a cincea generaţie a sistemului de operare OS X, a pregătit 300 de noi facilităţi. Una dintre cele mai aşteptate deopotrivă de către utilizatorii tradiţionali de Mac cât de către cei ai Windows – dar fani ai elegantelor produse Apple – se numeşte “Boot Camp”. Aceasta permite instalarea Windows XP sau Vista pe un computer Macintosh cu procesor Intel, alături de sistemul de operare OS X Leopard. Totuşi, cele două sisteme de operare nu pot să ruleze simultan. Cu “Boot Camp”, Apple înceacă să câştige clienţi din sfera utilizatorilor PC.

Pe lângă diverse facilităţi menite să uşureze interacţiunea cu computerul şi să atragă ochiul, “Time Machine” este una extrem de utilă pentru utilizatorii speriaţi de pierderea datelor. Funcţia asigură back-up-ul automat al tuturor fişierelor pe un hard disk cumpărat separat.

Oficialii Apple susţin că OS X Leopard este un sistem de operare creat din start pentru computerele de ultimă generaţie, cu ahitectură pe 64 de biţi (mai rapide decât cele produse până acum 1-2 ani, cu procesare pe 32 de biţi).

Mac OS X Leopard funcţionează, doar pe computerele Mac, teoretic cel puţin. Practic, ca şi în cazul versiunii anterioare, s-ar putea să apară pe Internet versiuni piratate instalabile pe PC-uri cu procesoare Intel. Altfel, Leopard se poate instala pe orice computer nou de la Apple, dar şi pe cele mai vechi din gama G4/G5 cu procesor la frecvenţa de peste 867MHz.

Spre deosebire de Windows Vista, disponibil în 5 versiuni (două pentru utilizatori obişnuiţi, două pentru business şi una completă – Ultimate), Mac OS X 10.5 Leopard se prezintă într-o singură versiune pentru computer la preţuri diferite în funcţie de numărul de licenţe. Preţul recomandat pentru un pachet cu o licenţă este 129 USD, iar în varianta “family” se oferă cinci licenţe la preţul de 199 USD. Pachetele software vor fi disponibile şi în România începând cu 26 octombrie.

În sistemul de operare Mac OS X Leopard sunt incluse aplicaţii de uz general ca Safari (browser web), Mail, iChat – mesagerie instant compatibilă Yahoo/MSN şi Parental Control pentru controlul şi limitarea activităţii copiilor pe computer.

Potrivit Gartner (companie de cercetare IT&C), spre jumătatea acestui an Apple a trecut pe locul trei în topul vânzărilor de computere din Statele Unite, după ce a surclasat producătorul Gateway – cumpărat în luna august de Acer pe circa 700 de milioane de dolari.

În luna februarie, când Microsoft a lansat Vista, prima actualizare majoră a platformei Windows în ultimii cinci ani, problemele de compatibilitate ale acesteia cu diverse aplicaţii şi multe dintre driverele existente au încurcat socotelile unor clienţi şi producători de computere, motivându-i să revină la versiunea anterioară – Windows XP.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News