Marshmallow apare pe lista celor mai populare versiuni de Android

07.01.2016
Marshmallow apare pe lista celor mai populare versiuni de Android

Google a publicat raportul lunar referitor la versiunile de Android utilizate în toată lumea de către cei cu dispozitive care se conectează la Google Play Store. În luna decembrie asistăm la o creştere pentru cele mai recente versiuni ale sistemului de operare pentru mobile, în timp ce variantele mai vechi încep uşor să scadă în popularitate. Din păcate, deşi este pe piaţă de mai bine de trei luni, Android Marshmallow încă nu este instalat nici măcar pe 1% dintre dispozitivele care au participat la acest sondaj.

Pe locul întâi în top rămâne Android 4.4 KitKat, care a scăzut cu 0,5 procente faţă de luna noiembrie, însă rămâne cel mai răspândit, cu o masă de 36,1% dintre dispozitive. Pe locul doi avem Android Lollipop, care la rândul său este împărţit în două variaţii: versiunea 5.0 a crescut de la 16,3% la 16,9%, iar 5.1 de la 13,2 la 15,7% (o creştere cu 2,5 procente). Cu toate acestea, cele două versiuni de Lollipop nu pot depăşi nici împreună popularitatea lui 4.4 KitKat.

Începând cu locul patru în top vedem versiuni deja foarte vechi de Android, precum 4.2 cu 12,2%, Android 4.1 cu 9%, Android 4.3 cu 3,5%, 2,3 (Gingerbread) cu 3% şi 4.0 cu 2,7%. Pe ultimele două locuri avem cele două variante care încă nu au atins nici măcar un procent dintre dispozitive. Este vorba despre noul 6.0 Marshmallow care se află pe penultimul loc cu 0,7% şi de bătrânul 2.2 Froyo cu 0,2%. Marshmallow va creşete cu siguranţă destul de mult în lunile care urmează, întrucât toate companiile producătoare de smartphone-uri vor începe să lanseze dispozitive cu noua versiune pre-instalată, indiferent de segmentul de piaţă vizat. Spre diferenţă de Lollipop însă, Android 6.0 a ajuns mai repede în acest top, anul trecut în ianuarie, versiuna 5.0 nefiind listată încă, fiind regăsită pe mai puţin de 0,1% dintre dispozitive.

Ca o comparaţie, în tabăra Apple lucrurile stau complet diferit. 71% dintre dispozitivele din circulaţie rulează iOS 9, cea mai recentă variantă a sistemului de operare mobil, în timp ce doar 21% mai folosesc versiunea 8 a acestuia. Restul de 8% rulează în continuare o variantă mai veche.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult