Marshmallow şi Lollipop sunt în creştere. Froyo pe ultimul loc în clasamentul versiunilor de Android

05.02.2016
Marshmallow şi Lollipop sunt în creştere. Froyo pe ultimul loc în clasamentul versiunilor de Android

Începutul de an pare să fie liniştit, întrucât clasamentul versiunilor de Android pentru luna ianuarie este destul de similar cu cel înregistrat în decembrie 2015. Ca în fiecare an, în perioada de după sărbători nu sunt înregistrate vânzări foarte mari pe piaţa de electronice, acest lucru fiind reflectat şi în cazul de faţă. Avem în continuare de a face cu multe dispozitive pe care încă rulează Android 4.4 şi mici creşteri pentru versiunile mai recente ale sistemului de operare de la Google.

În fruntea clasamentului găsim Android 4.4 KitKat, care a scăzut cu doar 0,6 procente faţă de clasamentul precedent. Această versiune reprezintă 35,5% din totalul dispozitivelor Android conectate la Google Play Store. Locurile 2 şi 3 sunt ocupate de Android Lollipop 5.1, respectiv 5.0, care nici adunate nu ar putea depăşi KitKat. Acestea sunt aproape la egalitate, cu 17,1, respectiv 17% din total. Versiunea 5.1 a urcat cu 1,4% faţă de luna precedentă (cea mai mare diferenţă înregistrată), în timp ce versiunea 5.0 a urcat cu doar 0,1 procente.

Următoarele locuri sunt ocupate în ordine de Android 4.2 cu 11,7%, Android 4.1 cu 8,8%, Android 4.3 cu 3,4%, Android 2.3 (faimosul Gingerbread) cu 2,7%, Android 4.0 cu 2,5%, iar pe penultimul loc avem cel mai recent sistem de operare Google, noul Marshmallow 6.0 cu 1,2%. Acesta din urmă a crescut cu 0,5% în ultima lună. Ultimul loc este ocupat de Android 2.2 Froyo care este pe cale să părăsească acest clasament pentru totdeauna. În decembrie era instalat pe doar 0,2% dintre dispozitivele conectate la Play Store, iar acum se mai găseşte doar pe 0,1%.

Comparativ cu cifrele de anul trecut, Marshmallow nu s-a ridicat la performanţa lui Lollipop. Deşi Android 5.0 nu a apărut în acest clasament până în luna februarie, acesta a intrat direct cu 1,6% din piaţă. 6.0 este cu 0,4% în urmă în acest moment, însă este foarte posibil ca din luna martie să vedem o creştere semnificativă, în urma lansărilor de la Mobile World Congress de la sfârşitul lunii în curs.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult