Maru OS transformă smartphone-ul cu Android într-un PC

08.02.2016
Maru OS transformă smartphone-ul cu Android într-un PC

Ideea de a folosi telefonul mobil ca unic dispozitiv pentru comunicare şi lucru nu este nouă, iar în ultimii ani au apărut diverse concepte şi soluţii care să transforme smartphone-ul într-un PC. Canonical a fost una dintre primele companii interesate de această funcţionalitate demonstrând-o pe versiunea mobilă de Ubuntu, iar Microsoft a integrat în Windows 10 Mobile funcţia Continuum, care porneşte o interfaţă desktop. În curând, utilizatorii de Android vor beneficia de ceva similar sub forma lui Maru OS, o versiune proprietară a sistemului de operare Google.

În timp ce Ubuntu rulează un singur sistem de operare, care se scalează în funcţie de tipul dispozitivului, iar Windows oferă doar acces la aplicaţiile „universale” de pe mobil într-un format potrivit pentru display-uri mari, Maru OS încearcă să ofere o experienţă de utilizare dedicată pentru fiecare situaţie. Atunci când dispozitivul este folosit ca smartphone, acesta rulează un Android obişnuit, bazat pe versiunea 5.1 Lollipop. Dezvoltatorii din spatele lui Maru OS susţin că nu au instalat bloatware, oferind experienţa de bază din Android AOSP, cu tot cu acces la Google Play Store.

Conectarea telefonului la un display prin intermediul unui cablu MHL porneşte interfaţa desktop, care însă rulează pe un sistem de operare separat. Este vorba despre o versiune personalizată de Debian Linux, care foloseşte clasica interfaţă desktop GNOME. Pentru a utiliza smartphone-ul în acest mod este necesară conectarea de periferice Bluetooth, însă nu există alte limitări. Pot fi rulate atât aplicaţiile de Android de pe smartphone, cât şi aplicaţii native Linux, fiind astfel deschisă calea către productivitate adevărată, asemeni unui PC obişnuit.

Momentan, Maru OS este disponibil doar pentru utilizatorii de LG Nexus 5, ceea ce sugerează că atunci când va fi lansat în versiune finală, va fi necesar un smartphone cu specificaţii tehnice similare sau mai bune. Este vorba despre un chipset Snapdragon 800 de la Qualcomm şi 2 GB memorie RAM, hardware care poate fi deja considerat de medie în zilele noastre. Având în vedere că sistemul de operare Maru este încă în beta, ar trebui să vă gândiţi de două ori înainte să încercaţi să îl instalaţi. Dacă totuşi nu vă deranjează utilizarea unui software încă neterminat, puteţi să îl descărcaţi de pe site-ul oficial, unde găsiţi si instrucţiunile pentru instalare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult