microG vrea să elibereze dispozitivele cu Android de sub dominaţia Google

Android este în acest moment cel mai popular sistem de operare mobil, însă majoritatea telefoanelor echipate cu acesta sunt strâns legate de ecosistemul Google. Acest lucru înseamnă că utilizatorii trebuie să accepte instalarea serviciilor şi aplicaţiilor companiei pe propriul dispozitiv şi uneori să accepte să trimită informaţii despre modul de utilizare al dispozitivului pentru a beneficia de acces la aplicaţii. Cum foarte multe alternative nu există (în afara versiunilor de Android pentru smartphone-uri chinezeşti), o echipă de dezvoltatori a pus bazele proiectului microG, care limitează prezenţa Google pe dispozitivele pe care este instalat.

microG este o colecţie de aplicaţii şi servicii, realizate pentru a elibera dispozitivele cu Android de sub dominaţia Google. Cei din spatele proiectului au decis să creeze aceste alternative pentru a limita numărul de aplicaţii instalate, oferind astfel control mai mult asupra propriilor dispoztive. Există o alternativă la Service Core numit GmsCore, care oferă posibilitatea de a rula aplicaţii din Google Play, o alternativă la Services Framework Proxy (GsfProxy) care oferă notificări push, Unified Network Location Provider (UnifiedNlp) pentru localizarea folosind WiFi şi antenele de telefonie fără a trimite informaţii către Google, cât şi un nou Maps API numit mapsv1 pentru utilizarea Google Maps într-un mod anonim.

Momentan nu a fost lansată şi o alternativă la Store (numită Phonesky), însă aceasta este în plan. microG susţine că Phonesky va oferi posibilitatea de a descărca şi actualiza aplicaţii din Google Play Store fără a fi necesară folosirea unui cont Google. Aceste componente pot fi descărcate şi instalate chiar acum pe dispozitivele cu Android, însă cei care doresc să le folosească, trebuie să înţeleagă că se supun unor riscuri, întrucât software-ul este încă în stadiu de dezvoltare. 

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat