Microsoft, acuzată de UE pentru practici anti-concurenţiale pe piaţa browser-elor

19.01.2009
Microsoft, acuzată de UE pentru practici anti-concurenţiale pe piaţa browser-elor

Asocierea dintre Microsoft şi termenul “anti-concurenţial” a devenit atât de naturală încât Comisia Europeană a căpătat deja un tic prin care „urechează” gigantul din Redmond imediat cum aude cuvântul magic. Ultima acuzaţie se referă la dominarea injustă a pieţei browser-elor prin integrarea Internet Explorer-ului în sistemul de operare Windows. Citat: “Microsoft’s tying of Internet Explorer to the Windows operating system harms competition between web browsers, undermines product innovation and ultimately reduces consumer choice”.

Acuzaţia mi se pare fondată. Până la urmă, un sistem de operare nu trebuie să “promoveze” aplicaţii ale producătorului ci să fie o simplă platformă. Eventualele programe să fie instalate de pe un disc separat, dacă utilizatorul doreşte. Spre exemplu, eu nu folosesc Windows Media Player, IE şi multe alte softuri pe care Microsoft le vâră când instalez Windows-ul. Automat, trebuie să pierd vremea cu dezinstalarea respectivelor programe. Nu mi se pare normal.

Microsoft acuzata pentru practici anti-concurentiale

Revin însă la subiect şi anume browser-ul integrat în sistem. Comisia Europeană nu este nici ea prea corectă. Dacă a acuzat Microsoft pentru asta, atunci şi Apple ar trebui dată în judecată, nu? Şi ea are Mac OS-ul cu Safari la “pachet”. Diferenţa este cota de piaţă, dar logic regulile se aplică pentru toată lumea. În fine, nu din cauza asta nu mai dormim noi noaptea.

Microsoft are la dispoziţie opt săptămâni să dea un răspuns. Am sentimentul că de această dată vor scăpa de amendă – acum au pe cine să arate cu degetul şi o vor face, ţinând cont de criza ce bântuie prin toate ungherele economiei. Ultima amendă primită de Microsoft (în februarie 2008) a reprezentat o sumă numai bună de înscris în Cartea Recordurilor: 1,35 miliarde $.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News