Microsoft în primele trei luni ale anului: Lumia, Surface şi cloud în creştere, Windows în scădere

24.04.2015
Microsoft în primele trei luni ale anului: Lumia, Surface şi cloud în creştere, Windows în scădere

Microsoft a anunţat că a obţinut venituri şi profit peste aşteptările pieţei financiare în cursul celui de-al treilea trimestru fiscal din acest an, perioadă corespunzătoare primului trimestru calendaristic din 2015. Această performanţă a fost posibilă datorită vânzărilor în creştere înregistrate de diviziile hardware şi cloud, compensând astfel declinul diviziei software Windows şi Office.

În primele trei luni ale acestui an, Microsoft a obţinut venituri de 21,7 miliarde de dolari, ceea ce marchează o creştere anuală de 6 procente, şi profit de 4,98 miliarde de dolari, în scădere cu 12 procente. Compania pune această diminuare a profiturilor pe seama cheltuielilor suplimentare de aproape 200 de milioane de dolari care au fost necesare pentru integrarea fostei divizii Devices & Services de la Nokia şi pe seama aprecierii dolarului în raport cu alte monede importante.

Compania a anunţat că a vândut 8,6 milioane de terminale Lumia, această cifră reprezentând o creştere anuală de 18 procente, dar totodată şi o scădere cu acelaşi procent în comparaţie cu trimestrul anterior. Veniturile înregistrate pe segmentul telefoniei sunt de 1,6 miliarde de dolari, în scădere cu 16 procente din cauza invaziei de terminale cu preţ redus care susţin ecosistemul Windows Phone.

Vânzările de tablete Surface au crescut cu 44 de procente, această gamă de produse aducând venituri de peste 700 de milioane de dolari. Consolele Xbox nu au avut însă un trimestru prea bun, vânzările acestora scăzând cu peste 24 de procente.

Vânzările de software, adică Windows, Office şi Windows Phone au înregistrat o scădere masivă de 24 de procente. Compania pune scăderea performanţelor Windows OEM pe seama încheierii ciclului de actualizare a vechiului Windows XP, pe seama licenţierii gratuite sau la preţ redus pentru anumite tipuri de produse şi pe seama situaţiei întregii pieţe PC. Veniturile generate de Windows Phone au scăzut cu 16 procente, tot din cauza eliminării costurilor de licenţiere.

Pachetul de aplicaţii Office a fost cel mai grav afectat, veniturile generate scăzând cu 41 de procente. Microsoft afirmă că 27 de procente pot fi puse pe seama migrării la serviciul online Office 365, care se bucură de tot mai mult succes şi a ajuns la 12,4 milioane de abonaţi.

Nu doar Office 365 pare să prospere, Microsoft anunţând că întreaga divizie online care include Office 365, Bing, publicitatea, Xbox Live şi vânzările de jocuri înregistrând o creştere de 25 de procente. Cea mai mare creştere a fost înregistrată în segmentul corporate cloud, Enterprise Services, Office 365 for Business, Azure şi Dynamics CRM înregistrând o creştere substanţială de 45 de procente.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News