Microsoft pare să renunţe la portarea de aplicaţii Android pe Windows

17.11.2015
Microsoft pare să renunţe la portarea de aplicaţii Android pe Windows

În încercarea de a atrage cât mai muţi dezvoltatori către platforma Windows, Microsoft a anunţat în urmă cu mai multe luni o unealtă care ar putea facilita portarea aplicaţiilor de Android pe sistemul său de operare. Se pare însă că aceasta nu este tocmai pregătită pentru lansare şi este foarte posibil ca aceasta să nu mai vadă lumina zilei niciodată.

Aşa numitul „Project Astoria”, o unealtă software dedicată dezvoltatorilor, urma să fie lansat în cursul acestui an. Microsoft pare însă să se fi răzgândit pe parcurs, anunţând că aplicaţia nu este pregătită pentru lansare şi că Microsoft poate să ofere celor care realizează software alte unelte pentru a-i ajuta să îşi aducă aplicaţiile pe platforma Windows. În traducere liberă, compania preferă ca dezvoltatorii să realizeze aplicaţii folosind cod nativ pentru sistemul de operare Windows şi nu să ruleze aplicaţii Android într-o maşină virtuală.

Desigur, oferta Windows Store este în continuare destul de săracă. Multe aplicaţii populare de pe Android şi iOS nu au făcut trecerea la Windows Phone sau Windows 10, iar schimbarea direcţiei spre dezvoltarea de aplicaţii dedicate probabil că nu va îmbunătăţi această situaţie. Probabil că strategia iniţială care se baza pe Project Astoria nu lua în calcul faptul că dezvoltatorii nu vor mai realiza software nativ pentru Windows în cazul în care au opţiunea de a scrie o singură dată cod pentru Android şi de a-l rula nemodificat pe platforma Microsoft.

Având în vedere că Windows 10 este un sistem de operare universal, care rulează deja pe PC-uri, tablete, telefoane, console de jocuri şi chiar dispozitive Internet of Things, Microsoft are nevoie de aplicaţii comptatibile cu toate aceste tipuri de computere. Rularea de aplicaţii Android pe o consolă de jocuri sau pe un computer nu ar fi tocmai confortabil, din punct de vedere al uşurinţei în utilizare, iar anumite dispozitive (precum cele de tip IoT) nu ar putea să emuleze hardware-ul de Android în maşină virtuală.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult