Microsoft poate reduce semnificativ amploarea atacului WannaCry, dar soluţia ar putea fi ilegală

15.05.2017
Microsoft poate reduce semnificativ amploarea atacului WannaCry, dar soluţia ar putea fi ilegală

Amploarea WannaCry poate fi redusă rapid dacă Microsoft împinge în mod forţat o actualizare software pentru Windows către utilizatori, spune Cătălin Coşoi, Chief Security Strategist la Bitdefender.

 

Versiunile WannaCry 1.0 şi 2.0, un tip de ransomware cu răspândire rapidă care blochează datele utilizatorilor şi apoi solicită recompensă, reprezintă doar începutul unui şir de atacuri similare de amploare, făcând din WannaCry una dintre cele mai importante ameninţări informatice ale următoarelor 12 luni.

Cel mai afectate de atac au fost computerele din instituţiile publice şi companii, care nu sunt actualizate la zi. Au fost detectate cel puţin 45.000 de tentative de infectare cu ransomware-ul WannaCry, în 74 de tari, potrivit companiei de securitate informatică Kaspersky Lab.

 

„Amploarea fenomenului WannaCry poate fi redusă rapid dacă Microsoft decide să împingă în mod forţat o actualizare către toţi utilizatorii care nu folosesc cea mai recentă versiune a sistemului de operare Windows. Această măsură a mai fost luată anterior, iar anvergura ameninţării WannaCry ar justifica-o din nou, într-o manieră controlată şi coordonată, cu sprijinul autorităţilor şi companiilor din domeniul securităţii cibernetice”, potrivit lui Coşoi.

 

 

Deşi măsura actualizării fără permisiunea utilizatorului ar forţa limitele legislaţiei în vigoare, reglementările curente nu ţin pasul cu evoluţia fenomenului infracţional, de aceea cooperarea dintre autorităţi şi industria securităţii IT este necesară mai mult ca niciodată, potrivit reprezentantului Bitdefender.

 

Valul de atacuri cibernetice ar trebuie să reprezinte un „semnal de alarmă” pentru guvernele din întreaga lume care colectează date privind vulnerabilităţi ale sistemelor informatice, care apoi pot fi folosite de hackeri, transmite Microsoft.

 

„Am văzut cum vulnerabilităţi stocate de CIA au fost dezvăluite de WikiLeaks, iar acum o vulnerabilitate furată de la NSA a afectat clienţi din întreaga lume”, se arată într-un comunicat semnat de Brad Smith, directorul juridic al companiei Microsoft.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult