Mozilla Firefox disponibil acum pe iOS

12.11.2015
Mozilla Firefox disponibil acum pe iOS

Mozilla a lansat astăzi, alături de versiunea de test a lui Firefox OS pe Android şi o aplicaţie pentru iOS. Este vorba despre versiunea finală a browserului Firefox pentru dispozitivele mobile de la Apple, care a fost până în prezent disponibilă doar într-o versiune „preview”. Aplicaţia poate fi descărcată în mod gratuit de pe AppStore şi este compatibilă atât cu iPhone, cât şi cu iPad.

Firefox a mai avut câteva tentative de lansare pe platforma iOS, însă modul în care aplicaţia folosea anumite standarde încălca regulile impuse de Apple. Cu siguranţă una dintre probleme era utilizarea motorului Gecko, care stă la baza browserului Mozilla de pe PC-uri. Apple aprobă publicarea de browsere în AppStore doar dacă folosesc platforma WebKit, care este folosită în prezent de Safari, Google Chrome şi Opera. Mozilla a cedat însă în faţa presiunilor şi a acceptat să se supună regulilor platformei iOS.

Din păcate, sunt foarte puţine lucruri pe care Firefox le poate face pe iOS în plus faţă de alte aplicaţii de acest gen. Utilizatorii de Firefox de PC vor fi însă foarte fericiţi să afle că îşi pot sincroniza browserele acum şi cu versiunea mobilă şi pot folosi căutările inteligente bazate pe algoritmii Mozilla. Opţiunea de browsing privat este disponibilă însă doar pe dispozitivele care au făcut trecerea la iOS 9, fiind strâns legată de noile API-uri Apple.

Puteţi descărca Mozilla Firefox pentru iOS chiar acum din AppStore. Versiunea minimă compatibilă a sistemului de operare este iOS 8.2, iar funcţii moderne precum 3D Touch sau interfaţă pentru iPad Pro încă nu au fost implementate. Cu siguranţă însă că vom vedea astfel de noutăţi în actualizările care vor fi lansate în săptămânile şi lunile următoare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult