Mozilla se pregăteşte să elimine suportul Adobe Flash din Firefox în favoarea Shumway

17.02.2015
Mozilla se pregăteşte să elimine suportul Adobe Flash din Firefox în favoarea Shumway

Adobe Flash a fost una dintre tehnologiile-minune care a contribuit la dezvoltarea WWW deoarece a oferit un mediu bogat în care se puteau combina elemente grafice raster sau vectoriale, animaţii şi fluxuri video. După două decenii, performanţele slabe şi securitatea deficitară a platformei Adobe au devenit subiectele unor interminabile glume, iar Mozilla se pregăteşte să trimită Flash la pensie prin implementarea alternativei Shumway în cadrul browser-ului Firefox.

Chiar dacă nu a strălucit niciodată atunci când era vorba de eficientă cu care utiliza resursele sistemului, Adobe Flash a devenit unul dintre cele mai importante plug-in-uri Web deoarece oferă un mediu software puternic şi bogat care permite rularea unor adevărate micro-aplicaţii direct în browser. Odată cu creşterea numărului de utilizatori ai platformelor mobile, consumul mare de resurse şi scalabilitatea slabă au devenit din ce în ce mai vizibile şi deranjante, iar companiile precum Apple sau Microsoft au refuzat pur şi simplu să implementeze Adobe Flash în cadrul sistemelor de operare iOS şi Windows Phone. Ulterior, Adobe şi-a admis înfrângerea şi a anunţat că nu va mai dezvolta Flash pentru platformele mobile. Din cauza popularităţii sale foarte mari, Flash a devenit în acelaşi timp şi ţinta atacurilor, iar modul nesatisfăcător în care Adobe a tratat securitatea platformei a dus la descoperirea a peste 400 de breşe diferite mai mult sau mai puţin grave.

Odată cu apariţia primelor componente HTML5 standardizate, producătorii de software au început să caute alternative pentru Adobe Flash. În timp ce unii şi-au migrat aplicaţiile Web la HTML5 şi JavaScript, alţii au căutat să împace capra cu varza şi au căutat o metodă pentru afişarea vechilor obiecte Flash cu ajutorul mai sigurelor şi mai performantelor tehnologii noi. Una dintre aceste încercări este Shumway, iar Mozilla crede că a venit timpul ca această alternativă software să devină oficială.

Iniţiat în 2012, proiectul Shumway este o alternativă Open Source pentru Adobe Flash care procesează conţinutul grafic Flash şi codul ActionScript şi-l converteşte în timp real la HTML5 şi JavaScript. Folosind această metodă de lucru, Shumway permite accesarea conţinutului Flash existent dar elimină dependenţa de un plug-in nesigur şi problematic. Până acum, Shumway a fost disponibil sub forma unui extensii separate incomplete şi aproape necunoscute, însă Mozilla a implementat pentru prima dată această platformă software în cadrul codului Nightly al browser-ului Firefox.

Conform declaraţiei făcute de echipa de dezvoltare software Mozilla, Shumway nu funcţionează în prezent decât cu un număr limitat de site-uri, însă lista de compatibilităţi va fi extinsă treptat. Problema cea mai mare pare a fi provocată de site-uri care folosesc Adobe Flash pentru streaming-ul video deoarece extensia Shumway este compatibilă în acest moment doar cu site-ul Amazon, însă cum YouTube şi alte servicii similare au trecut deja la HTML5 Video, probabil că această lacună nu va deranja prea mulţi utilizatori.

În acest moment, Shumway este integrat nativ în cadrul codului Nightly al browser-ului Firefox şi necesită sistemele de operare Windows Vista (sau mai recent) şi OS X. Până la apariţia sa în cadrul versiunii publice finale a browser-ului Firefox, echipa Mozilla a promis că va extinde atât compatibilitatea cu sistemele de operare folosite în mod curent cât şi cu site-urile care în acest moment nu pot folosi Shumway.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News