Noi imagini cu Windows 10 pentru mobile

06.02.2015
Noi imagini cu Windows 10 pentru mobile

Windows 10 promite să fie sistemul de operare universal, compatibil cu orice tip de dispozitiv, de la un simplu smartphone, până la un computer high-end sau la console de jocuri Xbox. Deşi am văzut deja două variante Technical Preview pe PC-uri, încă nu ştim cu exactitate ce noutăţi aduce Windows 10 pe smartphone-uri. Din fericire, există deja utilizatori ai unei variante timpurii a noului sistem de operare pentru telefoane mobile.

Site-ul ITHome din china a lansat mai multe capturi de ecran ale celui mai recent build de Windows 10 pentru mobile şi dezvăluie ce se va găsi în prima variantă de preview pe care Microsoft o va lansa în viitorul apropiat. Prima noutate pare fi o aplicaţie care înregistrează clipuri audio, diferită de OneNote, care va oferi fişiere audio necompresate. De asemenea, aplicaţia va oferi posibiltatea de a trimite fişierele înregistrare către o căsuţă de e-mail, sau direct pe OneDrive. O limitare evidentă încă de pe acum este imposibilitatea de a înregistra sunetul din apelurile telefonice.

Deşi diferenţele în termeni vizuali între Windows 10 şi Windows Phone 8.1 vor fi minore, se pare că Microsoft încearcă să ajungă din urmă celelalte sisteme de operare mobile la capitolul funcţionalitate. Una din opţiunile care se regăseşte pe multe terminale cu Android este micşorarea tastaturii şi lipirea ei pe partea din stânga sau din dreapta, funcţie foarte utilă pentru a utiliza dispozitive de tip phablet cu o singură mână. Având în vedere că sunt aşteptate mai multe smartphone-uri bazate pe platforma Windows care dispun de display-uri mari la Mobile World Congress luna viitoare, probabil că această funcţie este foarte necesară pentru a oferi o experienţă de utilizare de calitate.

De asemenea, Windows 10 va veni alături de un centru de notificări dezvoltat, care va oferi acces la setări noi. Pe lângă obişnuitele WiFi, Blueooth Airplane Mode, Location şi Brightnes, există acum scurtături pentru Tethering, VPN, Camera şi Guest Hours. Meniul de setări a fost de asemenea modificat, oferind acum pictograme lângă numele meniurilor pentru o navigare mai simplă, mai ales pentru cei nefamiliarizaţi cu platforma Windows pe mobile.

Încă nu ştim când va deveni publică varianta Technical Preview de Windows 10 pentru smartphone-uri, însă dacă există deja în libertate, probabil că aşteptarea nu va fi foarte lungă. Microsoft doreşte să lanseze Windows 10 pe toate platformele spre finalul anului 2015.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult