Peste jumătate dintre utilizatori folosesc Windows 8 ca şi cum ar fi Windows 7

23.05.2013
Peste jumătate dintre utilizatori folosesc Windows 8 ca şi cum ar fi Windows 7

Cu toate eforturile depuse de Microsoft pentru a aduce în prim plan interfaţa Windows 8 adaptată pentru ecrane touch şi încuraja folosirea aplicaţiilor dezvoltate special pentru aceasta, statisticile arată că mai mult de jumătate dintre utilizatori aleg să folosească Windows 8 ca şi cum ar fi Windows 7, instalând aplicaţii separate care aduc înapoi vechiul Start Menu şi ignorând complet interfaţa modernă cunoscută până de curând sub denumirea Metro, preferând în schimb interfaţa Windows clasică.

Proporţia utilizatorilor care resping noua interfaţă Windows 8 şi aplicaţiile create pentru aceasta

Studiul întreprins de Soluto – compania care a desemnat un sistem MacBook Pro drept cel mai bun laptop cu Windows – a luat în considerare un număr de 10848 PC-uri cu Windows 8, observate în medie timp de 27.4 zile. Concluzia a fost că 61% dintre utilizatorii de sisteme PC desktop şi 60% dintre posesorii de laptopuri deschid aplicaţii Metro mai rar decât o dată pe zi.

Din păcate pentru Microsoft nici în cazul tabletelor şi laptopuri cu ecrane touch lucrurile nu stau mai bine. În ciuda faptului că aplicaţiile pentru Modern UI (fostă Metro) sunt optimizate special pentru interacţiunea prin comenzi touch, 58% dintre utilizatorii de laptopuri şi 44 dintre utilizatorii de tablete aleg să le ignore aproape complet, deschizând astfel de aplicaţii mai rar decât o dată pe zi.

Luaţi împreună, utilizatorii de tablete cu Windows 8 folosesc aplicaţii Metro doar de 2.71 ori în fiecare zi, respectiv 2.22 ori în cazul laptopurilor cu ecran touch.

Cu asemenea cifre, singura concluzie care poate fi trasă este că utilizatorii Windows 8 ajung să deschidă aplicaţii Metro mai mult din greşeală, sau când nu au de ales (spre exemplu în mod implicit vizionarea pozelor şi filmuleţelor se face cu aplicaţii Metro, la fel şi link-urile către pagini Web).

Cât de des folosesc utilizatorii Windows 8 aplicaţii optimizate pentru noua interfaţă modernă

Aversitatea utilizatorilor faţă de interfaţa care ar trebui să reprezinte viitorul pentru platforma Windows este oglindită în egală măsură şi de către dezvoltatorii de aplicaţii, ce nu se arată deloc motivaţi în a crea noi aplicaţii pentru Windows 8 şi Windows RT. Din colecţia încă sărăcăcioasă de aplicaţii Windows 8 se face remarcat doar clientul Yahoo! Mail, folosit pe sistemele unde este instalat în medie de 26.91 ori pe săptămână. În ordinea popularităţii, următoarele în clasament sunt aplicaţiile de socializare livrate deja instalate cu PC-uri Acer cu Windows 8, urmate pe locul 5 de suita Communications Apps, accesată în medie mai rar decât o dată pe zi.

Cât despre noul Start Screen, încărcat automat la pornirea sistemului de operare şi afişat în locul desktop-ului Windows tradiţional, consensul general printre utilizatori este că trebuie evitat cu orice preţ şi eventual substituit cu una dintre aplicaţiile care readuc Windows 8 la o formă de prezentare apropiată vechiului Windows 7, spre exemplu Start8.

Din fericire, reacţia utilizatorilor faţă de actuala formă de prezentare a sistemului Windows 8 nu pare să treacă complet neobservată pentru Microsoft, compania lăsând câteva indicii care anunţă o reîntoarcere a butonului Start şi chiar pornirea sistemului Windows 8 direct în modul desktop. Toate aceste schimbări ar trebui să se producă în această toamnă, odată cu lansarea Windows Blue – un pachet de actualizare gratuit pentru cei care deţin deja o licenţă Windows 8 validă, ce va aduce sistemul de operare la versiunea Windows 8.1.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult