Photoshop Elements poate să „deschidă ochii” persoanelor din fotografii folosind inteligenţa artificială.

05.10.2017
Photoshop Elements poate să „deschidă ochii” persoanelor din fotografii folosind inteligenţa artificială.

Adobe oferă de multă vreme o alternativă mai uşor de utilizat la Photoshop, orientată către începători şi amatori. Photoshop Elements a oferit întotdeauna funcţii de bază pentru editarea de fotografii, însă acum, acest proces va fi mult mai simplu. Folosind algoritmi de inteligenţă artificială, Adobe a integrat în cea mai recentă versiune de Photoshop Elements capabilităţi pe care le-ai putea crea manual într-un timp destul de lung, din doar câteva click-uri. Cea mai interesantă funcţie este posibilitatea de a „deschide ochii” subiecţilor care aveau ochii închişi în fotografie.

Phothoshop Elements beneficiază de un algoritm de inteligenţă artificială numit Adobe Sensei, care analizează conţinutul şi poate realiza anumite comenzi complexe automat. Acestea pot varia de la selectarea unui subiect automat, fără a fi nevoie de decupare manuală, adăugarea de măşti şi chiar modificarea feţelor persoanelor fotografiate, pentru a crea fotografia perfectă. Poţi astfel desena un chenar în jurul unui personaj, iar Sensei va detecta automat personajul şi îl va separa de mediul înconjurător, marginile fiind calculate mai bine decât dacă ar fi fost folosite unelte precum Quick Select sau Magic Wand.

Funcţia care deschide ochii persoanelor care au ochii închişi în fotografii funcţionează însă puţin diferit. Nu este atât de „magică” pe cât pare la prima vedere, însă poate scuti utilizatorii de ore de muncă. Pentru a funcţiona, sunt necesare alte câteva fotografii cu persoana cu ochii deschişi, în condiţii de iluminare similare şi selectarea feţei în fotografie. Algoritmul va adapta forma şi culoarea ochilor dintr-o altă fotografie la cea care este editată în doar câteva secunde. Desigur, această funcţie va funcţiona mai bine sau mai rău în funcţie de calitatea fotografiilor editate.

Chiar dacă aceste funcţii noi din Adobe Photoshop Elements se dovedesc a fi mai puţin impresionante în realitate, faptul că Adobe Sensei este un algoritm de inteligenţă artificială bazat pe machine learning sugerează că în timp performanţa sa poate fi îmbunătăţită, fiecare actualizare putând aduce performanţă ridicată în detectarea obiectelor şi în înlocuirea ochilor din fotografii. De asemenea, Adobe Sensei ar putea fi folosit în viitor şi pentru alte componente ale aplicaţiilor Adobe, precum separarea unui subiect de fundal într-un clip video sau realizarea rapidă de montaje scurte de tip trailer în Adobe Premiere.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult