Platforma Android în februarie 2018: Marshmallow este detronat, Oreo continuă ascensiunea lentă

06.02.2018
Platforma Android în februarie 2018: Marshmallow este detronat, Oreo continuă ascensiunea lentă

Suntem în săptămâna doi a lunii februarie, ceea ce înseamnă că avem un nou clasament pentru versiunile de Android care sunt în utilizare în acest moment. Se pare că primul loc a fost în sfârşit cedat unei variante software mai noi, în timp ce varianta cea mai recentă continuă să urce foarte încet. Informaţiile din grafic sunt colectate de către Google folosind platforma Play Services, fiind relevantă doar pentru piaţa de dispozitive care au acces la aceasta.

În ultimul an, varianta Android Marshmallow (6.0) a fost cea de pe primul loc, însă Nougat (7.x) a urcat încet dar sigur încă de la lansarea sa din 2016. Acum, la 17 luni de la debut, Nougat preia locul întâi, fiind instalat pe 28,5% din totalul dispozitivelor care sunt în utilizare. Marshmallow nu este însă cu mult în spatele său, coborând pe locul 2 cu 28,1% din piaţa de dispozitive cu Android. Locul trei este ocupat în continuare de Android Lollipop (5.x) şi acesta fiind încă instalat pe 24,6% dintre dispozitive. Practic, primele trei locuri acoperă mai bine de trei sferturi dintre dispozitivele în utilizare, ceea ce este o veste destul de bună, având în vedere că sunt cele mai recente trei versiuni de dinainte de Android Oreo.

În partea de jos a clasamentului avem Android KitKat, „bătrânul” sistem de operare, care încă este folosit de 12% dintre utilizatori, fiind urmat de Jelly Bean, cu 5% din total. O altă surpriză pentru luna februarie este Android Oreo (8.x), care a urcat pentru prima dată peste 1%, record stabilit luna trecută. Din păcate, diferenţa nu este deloc mare, noul Android fiind instalat acum doar pe 1,1% din totalul dispozitivelor în utilizare. Ultimele două locuri sunt ocupate de variante foarte vechi de Android, precum Ice Cream Sandwich (4.0.x) cu 0,4% şi Gingerbread (2.3.x) cu 0,3%.

Cu siguranţă, Oreo va urca foarte mult în acest clasament în perioada următoare, probabil începând cu luna aprilie. Multe dintre noile smartphone-uri ale tuturor producătorilor vor fi prezentate la Mobile World Congress, acesta urmând a fi livrate cu Android 8.x din fabrică. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult