Platforma Android în octombrie: Oreo apare în clasament, Marshmallow este cel mai popular

03.10.2017
Platforma Android în octombrie: Oreo apare în clasament, Marshmallow este cel mai popular

Începutul unei noi luni înseamnă şi lansarea unui nou clasament al versiunilor de Android în utilizare activă. Pentru prima dată de la lansarea noii versiuni Android 8.0 Oreo, aceasta apare în top, chiar dacă momentan nu se regăseşte decât pe câteva modele de smartphone-uri de pe piaţă. Nougat, este în continuare în creştere, iar restul de versiuni continuă să scadă, cedând locul variantelor lansate în ultimii doi ani.

În topul clasamentului se află din nou varianta Android 6.0 Marshmallow, care se regăseşte pe 32% din totalul dispozitivelor cu Android conectate la Google Play Services. Această variantă a fost lansată în 2015 şi reprezintă baza pe care cele mai recente două variante au fost construite, îmbunătăţirile din Nougat şi Oreo fiind mai puţin evidente pentru utilizatori. Pe locul doi, cu 27,7% este Android Lollipop, prima versiune de Android care a trecut la interfaţa Material Design, în timp ce locul trei este acum ocupat de Android Nougat, lansat în 2016, cu 17,8% din piaţa de dispozitive cu Android.

„Codaşii” sunt Android KitKat cu 14,5% din total, Android Jelly Bean cu 5,6%, Ice Cream Sandwich cu 0,6% Gingerbread cu 0,6% şi în cele din urmă Android Oreo cu 0,2%.  Android Oreo pare însă să crească ceva mai repede decât predecesorul său, intrând deja în top, la mai puţin de trei luni de la prima apariţie.

Având în vedere că mulţi producători de telefoane au promis deja actualizări la Android Oreo pentru anul 2017 şi că majoritatea smartphone-urilor care se vor lansa în lunile următoare vor veni cu această versiune din fabrică, ascensiunea Oreo ar putea fi foarte rapidă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult