Reduceri mari la Windows XP pentru producătorii de laptopuri ieftine

12.05.2008
Reduceri mari la Windows XP pentru producătorii de laptopuri ieftine

Pentru a menţine preţul redus, producătorii aşa-ziselor laptopuri ieftine trebuie să aleagă un sistem de operare pe măsură. Adică unul care să nu ducă la creşterea prea mult a preţului final. Iniţial aceştia au optat pentru Linux. Numai că majoritatea utilizatorilor sunt familiarizaţi cu Windows. Din acest motiv, s-au îndreptat mai apoi către XP, care însă nu vine gratis. Iar versiunile de laptopuri cu Windows XP au fost mai scumpe decât cele cu diverse distribuţii de Linux.

Se pare însă că Microsoft a găsit mutarea câştigătoare care să-i împace pe producători şi în acelaşi timp să rezolve veşnica ameninţare venită din partea Linux-ului. Soluţia constă în reduceri de preţ la Windows XP doar pentru producătorii de laptopuri ieftine. În ţări cu pieţe în curs de dezvoltare precum India sau China, Microsoft va vinde XP-ul cu 26 de dolari, în timp ce în ţările cu pieţe dezvoltate acesta va costa producătorii de laptopuri ieftine 32 de dolari.

În aceste condiţii este posibil ca majoritatea laptopurilor ieftine să vină cu Windows XP în loc de Linux. Iar pentru Microsoft concluzia este simplă: pe piaţa sistemelor de operare există loc de două sisteme proprii: Vista şi XP. Fiecare pe segmentul lui de preţ.

Asus Eee PC

Urmărește Go4IT.ro pe Google News