Samsung, acuzat că dezactivează intenţionat serviciul Windows Update pe anumite modele de laptopuri

25.06.2015
Samsung, acuzat că dezactivează intenţionat serviciul Windows Update pe anumite modele de laptopuri

Esenţial pentru menţinerea unui nivel de protecţie adecvat, serviciul Windows Update este dezactivat automat pe anumite laptopuri Samsung, lăsând sistemul de operare fără acces la actualizări periodice şi patch-uri de securitate menite să prevină infectările cu malware.

Problema a fost descoperită de Patrick Barker, un specialist Microsoft, în timp ce investiga motivul pentru care serviciul Windows Update este dezactivat automat la fiecare pornire a sistemului de operare. Acesta a constatat cu surprindere că sursa problemei este utilitarul SW Update preinstalat pe computerele comercializate de Samsung.

Samsung, acuzat că dezactivează intenţionat serviciul Windows Update pe PC-urile sale

Practică folosită în special de aplicaţii malware, cu scopul de a bloca instalarea patch-urilor de securitate care ar putea remedia vulnerabilităţi exploatate de virus, măsura dezactivării permanente a serviciului Windows Update a primit o justificare cel puţin bizară, dată de un reprezentant Samsung:

˝Când activezi serviciul Windows Update, acesta va descărca şi instala automat driverele standard pentru hardware-ul descoperit în configuraţia laptopului, acestea putând să funcţioneze sau să nu funcţioneze corect. De exemplu, dacă laptopul oferă suport USB 3.0, porturile ar putea să nu funcţioneze după instalarea actualizărilor. Pentru a împiedica acest lucru, utilitarul SW Update va dezactiva Windows Update

Majoritatea modelelor laptop şi PC-uri brand vin echipate cu utilitare gen SW Update, folosite pentru actualizarea colecţiilor de drivere şi aplicaţii bundle preinstalate de producător, însă până acum Samsung este singurul producător acuzat că blochează Windows Update, serviciul oficial de actualizare pus la dispoziţie de Microsoft.

În răspuns la criticile primite, reprezentanţii Samsung au declarat mai întâi că iau în serios problemele de securitate şi lucrează împreună cu Microsoft la găsirea unei soluţii. Ulterior, oficialii companiei au revenit cu o declaraţie în care neagă acuzaţiile potrivit cărora Samsung ar impune dezactivarea serviciului Windows Update pe dispozitivele cu sistem de operare Windows 8.1, precizând că utilizatorilor le este prezentată opţiunea de a alege dacă şi când vor să actualizeze software-ul Windows instalat pe dispozitiv.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult