Silverlight de la Microsoft

11.05.2007
Silverlight de la Microsoft

Celebrul program al celor de la Adobe, Flash, se pare că va da piept cu un contestatar serios. Microsoft a prezentat, cu ocazia NAB 2007, aplicaţia Silverlight, menită să faciliteze expunerea materialului multimedia pe Internet. Deşi Flash-ul este lider autoritar în domeniu, lucrurile par că se vor schimba, Silverlight oferind funcţii suplimentare, precum posibilitatea de a reda format video HD 720p şi compatibilitatea cu majoritatea platformelor existente.

Silverlight este până la urmă un plug-in. El poate fi instalat atât pe Mac cât şi pe PC şi este compatibil cu browserele Internet Explorer, Mozilla Firefox şi Safari. Ultimul, mai puţin cunoscut la noi, este folosit în special de computerele celor de la Apple.

Sean Alexander, reprezentant al Microsoft, prezintă tehnologia Silverlight într-un scurt interviu în limba engleză în clipul următor:

Aplicaţiile Silverlight arată senzaţional şi sunt uşor de construit. Cel puţin cele mai simple. Se foloseşte softul Expression Studio, adresat utilizatorilor profesionişti ce vor să posteze materiale multimedia de calitate pe Internet. O mulţime de funcţii ne sunt puse la dispoziţie, precum compatibilitatea cu majoritatea formatelor video existente (Quicktime, avi, Mpeg4, etc) şi posibilitatea de a realiza comprimare video. Materialele pot fi îmbunătăţite prin adăugarea de introduceri, statice sau video, prin partiţionarea în capitole, fiecare cu un thumbnail propriu, sau prin facila selectare a unor fragmente interesante.

Totul e realizabil cu doar câteva clik-uri, folosind template-urile şi funcţiile prestabilite. Combinând Expression Studio cu pachetul Visual Studio, aplicaţii complexe, precum prezentări interactive sau jocuri, pot fi realizate, limbajul de programare folosit fiind Ajax. Folosirea unui limbaj deja popular este un atu pentru Silverlight, care îi va atrage mulţi fani, spre deosebire de Flash, cu al său scripting propriu, Actionscript.

Silverlight este o tehnologie vectorială. Precum se poate vedea şi în clip, interfaţa poate fi cu uşurinţă scalată, imaginea păstrându-şi calitatea. Şi e nevoie de calitate când vrem să urmărim trailere ale celor mai celebre filme de la Hollywood în format HD 720p care se vor lansa în acest an. Pentru că Microsoft a încheiat un acord cu Fox de distribuţie pe Internet a acestor trailere, şi cum este singura aplicaţie care poate rula video HD, avantajul obţinut este mai mult decât clar…

O versiune preview a ceea ce poate realiza plug-in-ul este oferită de Microsoft publicului larg şi materialele disponibile sunt impresionante… Ca mare fan al tot ceea ce a însemnat Flash-ul, cu mult înaintea preluării sale de către Adobe, pot spune ca Silverlight-ul m-a impresionat. Abia aştept să îmi bag puţin nasul prin el şi promit că voi reveni cu detalii în curând.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News