Sistemul de operare Android portat pe Nokia Lumia 520 şi 525

22.08.2016
Sistemul de operare Android portat pe Nokia Lumia 520 şi 525

Mulţi sunt de părere că Nokia ar fi avut un succes mai mare în era smartphone-urilor moderne dacă adoptau sistemul de operare Google în locul lui Windows Phone. Microsoft a renunţat la vechea echipă de dezvoltare de smartphone-uri Nokia/Microsoft Mobile, iar din toamnă urmează să vedem primele dispozitive sub vechiul brand construite de Foxconn, echipate cu Android. Cei care vor însă să vadă Android rulând pe un Nokia deja lansat ar putea face acest lucru în curând, întrucât un utilizator al forumului XDA-developers a reuşit să porteze Android 6.0 pe un smartphone Lumia 525.

Utilizatorul „banmeifyouwant” a postat un clip în care prezintă CyanogenMod 13, sistemul de operare open source bazat pe Android 6.0, rulând pe un dispozitiv Lumia 525 produs de Nokia. Acesta pare să funcţioneze destul de bine, însă nu pare să fie complet funcţional încă. Dezvoltarea a fost realizată mai mult ca o demonstraţie a faptului că „se poate” şi nu obligatoriu pentru a oferi funcţionalitate mai bună deja „bătrânului” telefon.

În teorie, banmeifyouwant ar putea realiza şi o versiune compatibilă cu Lumia 520, modelul mai puţin puternic, dar mai peformant al lui 525, însă momentan dezvoltarea acestei versiuni speciale de CyanogenMod 13 a luat o pauză. Motivul este faptul că telefonul pe care banmeifyouwant testa aceste versiuni de Android s-a stricat şi nu mai are pe ce să testeze. Momentan nu a fost lansată o versiune publică a acestui software, însă probabil că aceata va veni foarte curând. Desigur, cei interesaţi de instalarea de Android pe dispozitive Lumia ar trebui să ia în calcul că procesul de instalare ar putea duce la deteriorarea telefonului.

Având în vedere cât de ieftine sunt aceste telefoane pe piaţa SH, probabil că nu va dura mult până când dezvoltarea va fi reluată. Cel mai impresionant lucru este însă faptul că cineva a reuşit să instaleze Android pe un dispozitiv Windows Phone, ceva nemaivăzut până în prezent. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult