Ubuntu şi SUSE Linux sunt disponibile pentru download pe Windows Store

11.07.2017
Ubuntu şi SUSE Linux sunt disponibile pentru download pe Windows Store

Microsoft a anunţat că va oferi spre download versiuni de Linux prin intermediul Windows Store de pe Windows 10, însă nu am fi crezut asta dacă Ubuntu Linux alături de SUSE nu ar fi fost deja listate. Se pare că cele două versiuni ale sistemului de operare Open Source pot fi acum descărcate şi instalate ca „subsistem” de Windows 10, disponibilitatea fiind însă doar pentru cei care au o versiune „Insider” a sistemului de operare Microsoft.

Desigur, Ubuntu şi SUSE Linux pe Windows 10 nu înseamnă că utilizatorii vor putea să schimbe sistemul de operare Microsoft cu unul open source. Rularea acestora ca subsisteme în sistemul de operare Microsoft oferă acces însă la terminalul din Linux, care oferă posibilitatea de a accesa şi opera anumite funcţii dedicate.

Pentru activarea Windows Subsystem for Linux este necesară rularea aplicaţiei „Turn Windows Features on or off”, care găzduieşte butonul de pornire. După un restart obişnuit, aplicaţia de terminal poate fi pornită intrând în clasicul Command Prompt (cmd.exe) prin introducerea comenzii „ubuntu”. De aici toate comenzile obişnuite pentru terminal precum bash, ssh, git, sau apt sunt disponibile, fiind o metodă mult mai plăcută de a administra computere cu Linux din reţea direct de pe Windows.

Evident, simpla introducere a aplicaţiei Terminal în Windows nu va înlocui rularea de aplicaţii native de pe Linux, însă posibilitatea de a folosi aceste funcţii va uşura treaba multor utilizatori care depind de Linux într-un fel sau altul. Toţi utilizatorii vor primi acces la aceste funcţii odată cu lansarea Fall Creators Update pentru Windows 10.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult