Uniunea Europeană cercetează cvasi-monopolul Android şi posibilele practici anti-concurenţiale Google

Uniunea Europeană cercetează cvasi-monopolul Android şi posibilele practici anti-concurenţiale Google

Sistemul de operare Android a ajuns la o zdrobitoare cotă de piaţă de 85% în cursul celui de-al doilea trimestru al anului în curs, iar Google, la fel ca multe alte companii care au ajuns în poziţii de cvasi-monopol, este supravegheată atent de autorităţi. Conform Reuters, Uniunea Europeană desfăşoară în prezent o serie de cercetări prealabile care urmăresc să descopere eventualele tentative de abuz prin care Google ar fi forţat promovarea propriilor servicii în detrimentul concurenţei.

Conflictele dintre Uniunea Europeană şi gigantul american nu sunt o noutate, cele două entităţi angajându-se încă din 2010 în mai multe dispute provocate de promovarea serviciilor Google în cadrul listelor de rezultate oferite de motorul de căutare Google Search şi de unificarea clauzelor de utilizare pentru toate serviciile Google.

Conform declaraţiilor făcute de două surse anonime direct implicate, autorităţile europene pregătesc terenul pentru o anchetă care urmăreşte modul în care Google ar putea abuza de poziţia platformei Android pentru a-şi promova propriile servicii şi pentru a elimina serviciile concurente. Această acuzaţie nu este nouă, organizaţia Fairsearch Europe afirmând acum un an că Android este doar un cal troian pentru promovarea abuzivă a serviciilor Google.

Cele două surse afirmă că autorităţile europene au început să cerceteze ceva mai insistent această problemă în cursul ultimelor săptămâni. Conform unui document ajuns în posesia Reuters, autorităţile europene chestionează operatorii de telefonie şi producători de telefoane mobile pentru a afla dacă nu cumva Google a împiedicat, explicit sau nu, preinstalarea unor aplicaţii care concurează cu serviciile sale.

Companiile trebuie să furnizeze mesajele electronice, fax-urile, scrisorile, notiţele din timpul conferinţelor sau prezentările care ar putea conţine dovezi de natură să valideze suspiciunile autorităţilor europene. Documentele pot avea o vechime care poate ajunge chiar la şapte ani, Uniunea Europeană căutând practic toate dovezile interacţiunilor dintre Google şi producătorii de telefoane sau operatorii de telefonie de la lansarea platformei Android încoace.

Una dintre sursele citate de Reuters afirmă că, deşi platforma Android este una deschisă, companiile care doresc actualizări regulate trebuie să semneze contracte prin care se angajează să promoveze aplicaţiile şi serviciile Google şi să licenţieze aplicaţiile Android aferente. Povestea nu este chiar nouă, acum ceva vreme ieşind la iveală informaţii despre modul de licenţiere a aplicaţiilor populare precum Maps sau Search. Cei care doresc să implementeze aceste produse sunt obligaţi să preinstaleze toate aplicaţiile Google şi să se asigure că acestea sunt vizibile pentru utilizatori.

În acest moment, Uniunea Europeană nu are deschisă o anchetă, ci se află doar în stadiul preliminar de culegere a informaţiilor care vor lămuri autorităţile dacă o anchetă trebuie deschisă sau nu.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News