Următorul Windows va rula pe PC-uri, tablete, telefoane şi console

23.07.2014
Următorul Windows va rula pe PC-uri, tablete, telefoane şi console

Satya Nadella, noul CEO Microsoft, are o veste bună pentru cei care preferă ecosistemul Windows. Compania va renunţa la fragmentarea experienţei în funcţie de dispozitiv, optându-se pentru o experienţă unificată pe toate dispozitivele cu Windows. Practic, următoarea variantă a sistemului de operare va fi aceeaşi atât pe PC-uri, cât şi pe tablete şi telefoane.

Este îmbucurător să vedem o schimbare radicală într-o companie atât de mare, care a mers într-o anume direcţie pentru foarte mult timp. Sub Steve Ballmer, fiecare variantă de Windows era dezvoltată separat, de echipe diferite, iar asta a dus la incompatibiltăţi software între platforme. O aplicaţie realizată pentru varianta desktop a sistemului de operare nu putea rula pe varianta pentru tablete (RT) sau pe Windows Phone.

Ecosistemul Windows

Decizia de a integra toate variantele de Windows într-una singură pare a fi cea mai bună soluţie pentru crearea unui ecosistem sănătos şi un motiv în plus pentru consumatori să aleagă produsele Microsoft. Semnele care sugerau această mişcare au apărut de câteva luni deja. În luna aprilie, Microsoft a prezentat unelte pentru dezvoltatori care facilitează crearea de aplicaţii universale. Deşi în ultima vreme nu s-a mai discutat atât de mult despre Xbox One şi suportul său pentru aplicaţii, Nadella a confirmat că şi sistemul de operare al noii console intră în această discuţie.

Evident, acest lucru nu înseamnă că vom putea rula o variantă completă de Photoshop pe telefon, sau jocuri de PC de ultima generaţie pe tabletă, însă vom putea face tranziţia de la dispozitiv la dispozitiv fără bătăi de cap. Cu servicii cloud precum OneDrive şi aplicaţii într-un Store comun, viitorul este foarte atragator pentru utilizatorii de Windows.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult