Valve SteamOS – o distribuţie Linux care vrea să aducă jocurile, muzica şi filmele pe ecranul televizorului

24.09.2013
Valve SteamOS - o distribuţie Linux care vrea să aducă jocurile, muzica şi filmele pe ecranul televizorului

Valve Corporation, compania din spatele platformei digitale de distribuţie Steam şi unor serii celebre de jocuri, a anunţat ieri seară SteamOS. O distribuţie Linux gratuită, SteamOS va fi creat special pentru rularea jocurilor şi a altor forme de conţinut digital, platforma propunându-şi să devină un rival competitiv pentru soluţiile software multimedia centralizate curent.

Paşii către SteamOS au fost făcuţi încă de anul trecut, când Valve a lansat versiunea pentru Linux a aplicaţiei Steam şi a introdus în cadrul clienţilor săi pentru Windows, OS X şi Linux un mod de lucru Full Screen denumit Big Picture, care este optimizat pentru ecrane de mari dimensiuni. Un oponent al platformei Windows 8, pe care nu s-a sfiit să o numească „un dezastru”, Gabe Newell nu s-a oprit aici şi a decis că pasul următor pentru Valve este lansarea unui sistem de operare complet, care să ofere toate avantajele platformei digitale Steam direct pe ecranul televizorului.

SteamOS este software-ul care-şi propune să facă din Steam Box, consola deschisă pentru jocuri şi conţinut media, o realitate. Un model al acestei posibile console a fost deja prezentat, însă acesta nu a mai fost susţinut de Valve iar compania nu a anunţat încă un produs oficial. Compania a explicat că a preferat să-şi construiască propriul sistem de operare în defavoarea unui pachet software care să poată fi instalat pe orice altă distribuţie Linux deoarece a putut astfel optimiza performanţa grafică sau audio şi îmbunătăţi performanţele perifericelor pentru control.

Conform declaraţiei oficiale făcute ieri seară, SteamOS va fi prezentat în curând, sistemul de operare urmând să fie o platformă deschisă care va putea fi adoptată de orice producător de PC-uri sau instalat pe orice sistem construit de utilizator. Valve a afirmat că a convins o serie de producători de jocuri importanţi să acorde atenţie platformei Linux, aceştia urmând să-şi lanseze produsele importante şi pe această platformă începând cu 2014.

Pentru miile de jocuri care sunt însă disponibile în acest moment doar pe platforma Windows, SteamOS va oferi o posibilitate de streaming. Metoda nu este chiar una elegantă, deoarece implică utilizarea unui sistem adiţional, însă va permite rularea jocurilor pe un calculator Windows din reţea şi streaming-ul către sistemul SteamOS şi ecranul televizorului la care acesta este cuplat.

Pe lângă accesul la serviciul Steam şi rularea jocurilor, fie local, fie prin streaming, SteamOS aduce şi alte opţiuni care îi permit să devină un centrul multimedia complet. Astfel, SteamOS va oferi acces la serviciile pentru achiziţia de conţinut media precum muzică, filme sau seriale TV, suport pentru mai multe conturi de utilizator şi opţiuni de control parental.

Anunţul de ieri seară a fost doar primul dintr-o serie de trei, celelalte două surprize urmând să fie dezvăluite miercuri şi vineri seara, când vom afla noutăţile pe care Valve le-a pregătit pentru această toamnă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News