Viitorul pentru Nokia: automobile inteligente conectate şi software

Viitorul pentru Nokia: automobile inteligente conectate şi software

Nokia s-a despărţit definitiv de legendara sa divizie de telefonie mobilă acum două săptămâni, compania afirmând că se va concentra în continuare pe dezvoltarea de noi tehnologii, pe extinderea diviziilor telecom şi pe extinderea serviciului de cartografie HERE. Acesta ultimă direcţie este extrem de importantă pentru finlandezi, Nokia anunţând intenţia de a investi masiv în dezvoltarea de noi soluţii inteligente pentru industria auto.

Clădită pe structura cunoscutei foste companii NAVTEQ, divizia de cartografie şi servicii conexe HERE din cadrul Nokia se va bucura de toată atenţia companiei deoarece aceasta este cheia dezvoltării viitoare. Compania nu este străină de domeniul auto, aceasta având deja un parteneriat cu Mercedes Benz pentru dezvoltarea unui autoturism capabil să se conducă singur şi oferind deja un sistem de navigaţie şi multimedia numit HERE Auto care a fost licenţiat de câţiva producători.

Nokia a anunţat că a deschis un fond în valoare de 100.000.000 de dolari, Connected Car Fund urmând să fie folosit pentru investirea în companiile tinere care vor dezvolta soluţii noi pentru industria auto. Reprezentanţii Nokia Growth Partners, care se vor ocupa de activităţile de investiţie, afirmă că autoturismele viitorului vor deveni din ce în ce mai complexe din punct de vedere al software-ului utilizat sau al conectivităţii oferite, iar Nokia va profita de experienţa în domeniul telefoniei mobile pentru a deveni unul dintre lideri.

În prezent, sub numele HERE se ascund serviciile de cartografie şi navigaţie, un serviciu online care oferă informaţii despre trafic în timp real, servicii pentru integrarea cu telefoanele mobile,  baze de date cu imagini din satelit sau cu punte locale de interes şi o platformă software pentru integrarea auto.  La acestea se adaugă tehnologii noi aflate încă în dezvoltare, cum ar fi HERE Maps HD, un serviciu care îşi propune cartografierea completă a împrejurimilor cu detalii 3D care merg până la nivelul benzilor rutiere individuale sau a rampelor de acces.

Rivalii Nokia în acest domeniu sunt Apple cu CarPlay, Microsoft cu Windows in the Car şi Google cu Open Automotive Alliance.

Nu doar industria auto va deveni un client pentru soluţiilor software HERE. După un debut anemic pe platforma iOS şi promisiunea neonorată a lansării pe platforma Android, se pare că serviciul HERE se va extinde şi va ajunge şi pe aceste două importante platforme software. Conform unui anunţ de angajare, compania este interesată să angajeze dezvoltatori software specializaţi în platformele Android şi iOS, ceea ce ne face să credem că HERE va ajunge, într-o formă sau alta, şi aici.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News