Vremea pe Desktop, fără canicula de rigoare

18.07.2007
Vremea pe Desktop, fără canicula de rigoare
Alternative cu plusuri şi minusuri

Yahoo! Widgets Weather

Yahoo! WeatherPractic, aplicaţia celor de la Yahoo! nu este una dedicată afişării temperaturilor, ci una care oferă diverse mici module mai mult sau mai puţin utile. Alături de modulul Weather, mai oferă: indici bursieri, calendar, ceas, parametrii de funcţionare ai calculatorului, nivelul acumulatorului de la notebook etc.

Yahoo! Weather oferă prognoză pe cinci zile, nivelul umidităţii din aer, presiunea aerului, ora de răsărit şi de apus a Soarelui. Nu recunoaşte aşa de multe oraşe precum DigiWeather şi nici prea precis nu este în unele cazuri. Aceasta, datorită utilizării unor servere din afara României pentru preluarea informaţiilor necesare.

Descarcă: Yahoo! Widgets

Weather Watcher

Weather WatcherE o aplicaţie de sine stătătoare, gratuită ca şi precedentele, dar una foarte elaborată în ceea ce priveşte informaţiile oferite. Alături de obişnuita temperatură, umiditate, presiune şi viteza vântului mai afişează: temperatura resimţită de om, vizibilitatea în atmosferă, faza în care se află Luna, orele de răsărit şi de apus ale Soarelui, precum şi numărul de ore până la asfinţit. În plus, se minimizează în taskbar (în dreapta jos lângă ceas) şi afişează de acolo temperatura.

Fereastra principală a aplicaţiei ne rezervă alte surprize: prognoza pe zece zile sau pe următoarele 42 de ore (din oră în oră), precum şi imagini în timp real din satelit asupra principalelor zone de pe Glob.

Descarcă: Weather Watcher

Utilizatorii sistemului de operare Windows Vista au la dispoziţie o aplicaţie inclusă în acesta care afişează temperatura, însă alte informaţii suplimentare nu furnizează.

Ce alegem?

După ce am testat mai multe programe, iar pe cele care m-au impresionat prin conţinut le-am prezentat mai sus, am rămas cu Weather Watcher instalat datorită informaţiilor avansate care le livrează. Însă, la fel ca şi Yahoo! Weather, foloseşte servere din afara ţării şi uneori poate afişa temperaturi eronate, şi acesta indicând 13 grade la Braşov, când temperatura reală era 27. Cazuri de acest gen sunt rare şi, din ce am urmărit, doar în cazul oraşului Braşov au apărut erori.

Din această cauză şi datorită numărului mare de localităţi acoperite, DigiWeather este cel pe care vi-l recomand. Are nevoie într-adevăr de Yahoo! Widgets, dar e cel mai precis.

Aplicaţii pentru Desktop

E foarte cald afară, dar mai exact cât de cald şi cum va evolua vremea în următoarele ore şi zile? Nedumeririle legate de vreme sunt cam greu de rezolvat când eşti la servicu, fară televizor, fără radio, doar tu şi calculatorul. Problema se rezolvă în două modalităţi dacă ai conexiune la Internet. Prima ar fi să intri periodic pe site-urile specializate în prognoze, dar cea mai la îndemână este să instalezi pe calculator o mică aplicaţie care primeşte automat prin Internet informaţiile care te interesează: temperatura actuală, umiditatea, presiunea atmosferică sau prognoza pe următoarele zile.

Aplicaţii sunt multe însă în următoarele rânduri am ales să prezint doar câteva, în fond toate fac acelaşi lucru. Nu e prea greu să găseşti astfel de aplicaţii, o simplă căutare cu Google fiind suficientă.

Drumul l-am început pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (INMH) de unde doream să iau valorile exacte ale temperaturilor pentru a le compara cu ceea ce îmi vor servi aplicaţiile. Am constatat imediat că INMH oferă chiar genul de aplicaţie de care am nevoie.

DigiWeather

Aşa este denumită aplicaţia oferită de INMH exclusiv pentru România. Indică prognoza pentru următoarele trei zile, presiunea atmosferică, viteza şi direcţia vântului, iar informaţiile sunt livrate în română. Pentru a o putea folosi este necesar să vă creaţi un cont gratuit pe site-ul INMH şi să instalaţi Yahoo! Widgets, aplicaţia care va găzdui DigiWeather.

DigiWeatherDupă instalarea Yahoo Widgets! este recomandat să închideţi toate ferestrele aferente lui: ceasul, indicii bursieri etc. Un simplu click dreapta şi „Close Widget” rezolvă problema cu încărcarea ecranului de ferestre inutile. După aceasta se instalează DigiWeather şi se configurează. Mare lucru nu trebuie făcut, click pe numele oraşului şi se introduce locaţia care se doreşte a fi monitorizată.

Dintre toate aplicaţiile testate aceasta este cea mai performantă şi recunoaşte cele mai multe oraşe ale României, conţinutul său fiind livrat direct de INMH şi nu de alte site-uri colaboratoare, din afara ţării.

Ca aspecte negative am putea puncta: prognoză doar pe trei zile, nu păstrează o istorie a oraşelor care au fost căutate în prealabil şi dependeţa de Yahoo! Widgets.

Descarcă: Yahoo! Widgets
Descarcă: DigiWeather
Înregistrare: INMH

Urmărește Go4IT.ro pe Google News