Widget-uri in iOS 8: cum se instalează şi la ce ajută

23.09.2014
Widget-uri in iOS 8: cum se instalează şi la ce ajută

Una dintre cele mai aşteptate funcţii noi din iOS 8 este integrarea de widget-uri în centrul de notificări. Acestea sunt însă strict legate de aplicaţii de pe AppStore şi nu vin în format de sine stătător. De la momentul lansării noului sistem de operare şi până în prezent, mulţi dintre dezvoltatorii de aplicaţii au adăugat şi suport pentru astfel de widget-uri, care pot afişa informaţii utile fără a porni întreaga aplicaţie.

Vom prezenta în articolul de faţă procesul de adăugare al widget-urilor în meniul de notificări şi câteva aplicaţii care beneficiază de această funcţionalitate. Am ales astfel câteva aplicaţii gratuite, care pot fi instalate de oricine, fie pentru a testa noua capabilitate a lui iOS 8, fie pentru a fi folosite zilnic, în cazul în care se dovedesc a fi utile.

Instalarea

Pentru a instala un widget în centrul de notificări, trebuie mai întâi să aveţi pe telefon o aplicaţie compatibilă. Pentru demonstraţia din acest articol, am ales aplicaţia de vreme de la Yahoo!, care este gratuită pe AppStore.

Odată instalată aplicaţia, nu trebuie decât să glizaţi din partea de sus a ecranului în jos pentru a deschide centrul de notificări.

Aici apăsaţi pe butinul Edit şi aveţi astfel acces la lista de aplicaţii care dispun şi de widget-uri. Selectaţi aplicaţia din listă apăsând pe butonul verde cu plus şi apoi apăsaţi pe butonul „Done”.

Widgetul va apărea acum sub „Today Summary” (care poate fi eliminat). Apăsând din nou pe butonul Edit pot fi adăugate mai multe widget-uri ale altor aplicaţii compatibile, iar ordinea acestora poate fi modificată după bunul plac.

Aplicaţii

Yahoo! Weather

Pentru că tot am folosit aplicaţia Yahoo! Weather ca exemplu, vom vorbi mai întâi despre widgetul său. Acesta foloseşte datele de geo-locaţie din aplicaţie pentru a oferi informaţii despre temperatură în locul în care se află utilizatorul. La o primă vedere poate fi observată starea cerului vremii (dacă sunt sau nu precipitaţii sau nori), alături de temperatura de acum, maxima şi minima zilei, cât şi informaţii despre vreme pe timp de noapte. Fundalurile sunt realizate din imagini preluate de pe Flickr cu atracţii ale oraşului în care se află utilizatorul.

Evernote

Celebra aplicaţie de notiţe Evernote a primt de asemenea un widget, însă acesta nu oferă acces la ultima listă cum ne-am fi aşteptat. În schimb, extensia sa este practic un meniu de scurtături care duce utilizatorul direct la funcţiile principale ale aplicaţiei. Poate fi iniţiată astfel crearea unui fişier text, a unei liste, captura unei imagini sau setarea unui reminder printr-o simplă apăsare.

Dropbox

Şi Dropbox a primit un widget, însă utilitatea acestuia este limitată. Poţi verifica mai repede dacă cineva a urcat pe serviciul de stocare în Cloud fişiere la care ai acces şi ai scurtături către ultimele patru dintre acestea. O atingere a numelui fişierului duce utilizatorul în aplicaţie şi deschire respectivul item.

News Republic

Cei care au nevoie să fie la curent cu ce se întâmplă în lume pot folosi widget-ul News Republic, care afişează cele mai recente trei titluri importante, cu opţiunea „Show More”, care extinde numărul la cinci articole. O atingere deschide aplicaţia şi articolul selectat, fiind disponibil întregul corp al textului pentru citire.

Widget-urile din iOS 8 nu vor revoluţiona modul în care folosim telefoanele, ci mai degrabă vor scurta timpul necesar pentru a realiza anumite activităţi. Având în vedere că centrul de notificări este disponibil chiar şi atunci când ecranul telefonului este blocat, aceste extensii ar putea fi folosite pentru a deschide anumite aplicaţii mai repede, fără a fi necesară deblocarea şi căutarea aplicaţiei în meniul telefonului.

Cele patru exemple de mai sus sunt doar câteva dintre zecile de aplicaţii care au primit update-uri cu suport cu widget-uri, disponibile deja pe AppStore. Acestea funcţionează corespunzător şi sunt destul de utile pentru a nu fi ignorate, însă aşteptăm să vedem soluţii cu adevărat practice în aplicaţiile noi, gândite cu acest gen de extensii încă de la început. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult